Αρχική Ειδήσεις Νέο υλικό με εντυπωσιακές ιδιότητες

Νέο υλικό με εντυπωσιακές ιδιότητες

0
Διαφήμιση

Φυσικοί στις ΗΠΑ και την Κίνα δημιούργησαν για πρώτη φορά στανένιο, ένα νέο υλικό που θεωρείται «ξαδερφάκι» του γραφένιου, καθώς πιστεύεται ότι έχει εξίσου εντυπωσιακές ιδιότητες. Το στανένιο είχε προβλεφθεί θεωρητικά πριν δύο χρόνια και τώρα παράγεται.

Το στανένιο αποτελείται από ένα δισδιάστατο στρώμα πάχους μόνο ενός ατόμου ψευδαργύρου (αντί για άτομα άνθρακα όπως το γραφένιο). Τα άτομα αυτά είναι διατεταγμένα σε δομή πλέγματος πάνω σε ένα υπόστρωμα από τελλουρίδιο του βισμουθίου.

Πάντως, αυτή η πρώτη δημιουργία και παρατήρηση του νέου υλικού δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις «εξωτικές» ηλεκτρονικές ιδιότητες που θεωρητικά του αποδίδονται, κυρίως την μετάδοση ηλεκτρισμού χωρίς την παραμικρή θερμική απώλεια.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά “Nature Materials”, σύμφωνα με το “Nature”, θα συνεχίσουν να μελετούν το νέο υλικό.

Το στανένιο (από τη λατινική λέξη stannum που σημαίνει ψευδάργυρος) ανήκει σε μια νέα γενιά δισδιάστατων υλικών, που σχηματίζουν ένα πολύ λεπτό φιλμ πάχους μόνο ενός ατόμου από ένα συγκεκριμένο χημικό στοιχείο. Έτσι, έχει ανακαλυφθεί το πυριτένιο (από άτομα πυριτίου), το φωσφορένιο (από άτομα φωσφόρου), το γερμανένιο (από άτομα γερμάνιου) κ.α., καθώς και άλλα υπερ-υλικά, που συνδυάζουν περισσότερα άτομα χημικών στοιχείων.

Πολλά από αυτά τα «εξωτικά» υλικά είναι εξαιρετικοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, αλλά το στανένιο -στη θεωρία τουλάχιστον- είναι το καλύτερο σε αυτό τον τομέα. Γι’ αυτό, στο μέτρο που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, θα ήταν ιδανικό για τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του μέλλοντος.

‘Αλλοι επιστήμονες, όπως ο γερμανός φυσικός Ραλφ Κλάεσεν του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο όντως δημιουργήθηκε το πρώτο στανένιο, κάτι που, όπως είπε, πρέπει να επιβεβαιωθεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης ποσότητας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιδοκιμάζει ο ΟΗΕ το σχέδιο Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή
Επόμενο άρθροΠατέρες πριν τα 25 έτη αντιμετωπίζουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ