Όπως και οι άνθρωποι, τα άλογα χρησιμοποιούν μυς που βρίσκονται κάτω από διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως τα ρουθούνια, τα χείλη και τα μάτια, ώστε να τροποποιούν τις εκφράσεις του προσώπου τους σε μια πληθώρα κοινωνικών καταστάσεων.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν εξελικτικούς παραλληλισμούς στα διάφορα είδη, όσον αφορά τον τρόπο που το πρόσωπο χρησιμοποιείται για την επικοινωνία.
Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα ερεθίσματα από το πρόσωπο είναι σημαντικά για την επικοινωνία των αλόγων.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντικειμενικό σύστημα κωδικοποίησης για την αναγνώριση διαφορετικών επιμέρους εκφράσεων του προσώπου βάσει των υποκείμενων κινήσεων των μυών.
Το σύστημα EquiFACS (Σύστημα Κωδικοποίησης Δράσης Προσώπου Ιπποειδών), όπως ονομάστηκε από την ομάδα του Σάσεξ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ και του Πανεπιστημίου Ντουκέσν, εντόπισε 17 «μονάδες δράσης» (διακριτές κινήσεις του προσώπου) στα άλογα. Συγκριτικά οι άνθρωποι έχουν 27, οι χιμπατζήδες 13 και οι σκύλοι 16.
«Τα άλογα είναι κυρίως οπτικά ζώα, με καλύτερη όραση από τις κατοικίδιες γάτες και σκύλους, αλλά η χρήση των εκφράσεων του προσώπού τους έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί μέχρι σήμερα» δήλωσε η συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζένιφερ Γουάθαν.
«Αυτό που μας εξέπληξε ήταν το πλούσιο ρεπερτόριο πολύπλοκων κινήσεων του προσώπου στα άλογα, και πόσες από αυτές είναι παρόμοιες με των ανθρώπων. Παρά τις διαφορές στη δομή του προσώπου μεταξύ των αλόγων και των ανθρώπων, ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε κάποιες παρόμοιες εκφράσεις σε σχέση με τις κινήσεις των χειλιών και των ματιών. Αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε τώρα είναι πώς αυτές οι εκφράσεις σχετίζονται με συναισθηματικές καταστάσεις» πρόσθεσε.