Αρχική Ειδήσεις Η χοληστερόλη σου είναι καλή ή κακή;

Η χοληστερόλη σου είναι καλή ή κακή;

0
Διαφήμιση

της Maria de los Milagros Velez

Η χοληστερόλη έχει μια κακή φήμη … αλλά αυτό δεν είναι εντελώς βάσιμο!

Η χοληστερόλη έχει κηρώδη υφή και είναι μέρος της οικογένειας των λιπιδίων. Είναι σημαντική για το σώμα μας, επειδή χτίζει τη μεμβράνη των κυττάρων μας και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και την παραγωγή ορισμένων ορμονών.

Σε άτομα που κάνουν δίαιτα δυτικού τύπου, τα δύο τρίτα περίπου της ολικής χοληστερόλης παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό τους, για την ακρίβεια από το ήπαρ, όπερ σημαίνει ότι όταν αλλάζουν τη διατροφή τους για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, μπορούν να τροποποιήσουν μόνο το ένα τρίτο του συνόλου.

Συνήθως σε μία ανάλυσης αίματος μετριέται η ολική χοληστερόλη, η χοληστερόλη LDL (που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας – low density lipoprotein), η χοληστερόλη HDL (που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας – high density lipoprotein) και τα τριγλυκερίδια.

Η …κακή

Η χοληστερόλη LDL, επίσης γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρει το λίπος περιφερικά σε όλο το σώμα. Με τις κατάλληλες συνθήκες, διεισδύει στα τοιχώματα των αρτηριών και συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα η διάμετρός τους να …στενεύει, προκαλώντας αυτό που αποκαλούμε αθηροσκλήρωση. Αν φραγούν έτσι οι αρτηρίες δεν περνά πια το αίμα που οξυγονώνει τους ιστούς, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή  εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και το σώμα παράγει μέσω φυσικών διαδικασιών χοληστερόλη LDL, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες. Το είδος της τροφής επηρεάζει επίσης την παραγόμενη ποσότητα της χοληστερόλης LDL.

Η …καλή

Η χοληστερόλη HDL, η αποκαλούμενη και «καλή» χοληστερόλη, συλλέγει το λίπος και το επιστρέφει στο ήπαρ. Εάν έχετε ένα υψηλό επίπεδο της χοληστερόλης HDL είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρεύονται λιπαρές αποθέσεις στις αρτηρίες.

Έχοντας μια υψηλή αναλογία HDL / LDL, δηλαδή, ένα υψηλό επίπεδο της χοληστερόλης HDL σε σχέση με την LDL χοληστερόλη, προστατεύεστε από την καρδιακή νόσο. Η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση υγιεινών λιπών βοηθά στην αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Τα τριγλυκερίδια

Και, τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα …τριγλυκερίδια, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για το σώμα να αποθηκεύει ενέργεια, δηλαδή, λιπαρά, αυτό που λέμε λίπος. Για να γίνει το λίπος μια δεξαμενή ενέργειας, απαιτείται προηγουμένως η μεταφορά του με το αίμα. Η συγκέντρωση αυτών των τριγλυκεριδίων που μεταφέρονται με το κυκλοφορικό μας είναι «τα τριγλυκερίδια» που εμφανίζονται στην αιματολογική μας ανάλυση.

Εάν η συγκέντρωσή τους στο αίμα είναι υψηλή, θα έχουμε έναν παράγοντα κινδύνου για αγγειακές παθήσεις, όπως και με την «κακή» χοληστερόλη, και επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παγκρεατίτιδα.

Επομένως, όταν υπάρχει πολλή χοληστερόλη στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία), αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής νόσου, αγγειακών εγκεφαλικών νόσων, και μπορεί να προκαλέσει, όπως είδαμε, μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά τα δύο συνιστούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι μόνο η υψηλή χοληστερόλη που δικαιολογεί αυτά τα προβλήματα… Όμως αυτό θα το αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο μας!

 

    • H Maria de los Milagros Velezείναι επιστημονικός συνεργάτης του www.ecozen.grΝεφρολόγος,

    • ειδικευμένη σε θέματα φυτοθεραπείας, διατροφής και τροφίμων.

    • Διευθύντρια της κλινικής “Salut Verda” (www.salutverda.es) στην πόλη Ντένια,

    • στην περιφέρεια της Βαλένθια, Ισπανία.

     

Διαφήμιση