Αρχική Καταστροφές Συστάσεις για τους ρύπους εν μέσω καύσωνα

Συστάσεις για τους ρύπους εν μέσω καύσωνα

0
Διαφήμιση

Συστάσεις για τη μείωση της συσσώρευσης ρύπων στην Αθήνα λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών απευθύνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εν μέσω καύσωνα.

Όπως επισημαίνει, σήμερα Τρίτη, λόγω των δυσμενών για τη ρύπανση μετεωρολογικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες και θερμοκρασιακή αναστροφή), η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή της Αθήνας αναμένεται να φθάσει σε υψηλά επίπεδα ως προς το όζον (Ο3) στην περιφέρεια της πόλης, όπως συνέβη και χθες Δευτέρα. Οι υπόλοιποι ρύποι αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα, αύριο και πιθανώς μεθαύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, για λόγους πρόληψης συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

Η μείωση  της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου.

Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Ήδη, σημειώθηκε και σήμερα υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για το όζον στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων, όπου καταγράφηκε μέχρι τις 13:00 σημειώθηκε μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 213 μg/m3.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

 «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος αναμένεται αργά το απόγευμα.

Καύσωνας έως και την Παρασκευή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει έως και τους 39 βαθμούς, ενώ την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, έως και τους 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Ανάλογη θα είναι η θερμοκρασία και την Παρασκευή, ωστόσο αναμένεται μικρή πτώση του υδραργύρου από αργά το απόγευμα και από τα βόρεια.

Ανάσα δροσίας προβλέπεται από το Σάββατο, οπότε η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

Διαφήμιση