Αρχική Διάστημα Σιώπησε το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Philae

Σιώπησε το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Philae

0
Διαφήμιση

Το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Philae (Φίλαι) που έχει προσεδαφιστεί στον κομήτη Tchouri παραμένει σιωπηλό εδώ και 10 ημέρες, ανακοίνωσαν οι ελεγκτές εδάφους που φοβούνται μήπως το μικρό ρομπότ έχει μετακινηθεί, κάτι που θα μπορούσε να διακυβεύσει την επικοινωνία μαζί του.

“Το ρομπότ μπορεί να έχει μετακινηθεί”, αναφέρει σε ανακοίνωση η γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR. “Ακόμη και μια απλή αλλαγή της θέσης του μπορεί να σημαίνει ότι οι κεραίες του τώρα ίσως έχουν μπλοκάρει”.

“Οι παρατηρήσεις μας μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι το ρομπότ μπορεί να έχει μετακινηθεί και συνεπώς ότι οι κεραίες του ίσως έχουν κρυφτεί περισσότερο ή ότι ο προσανατολισμός τους μπορεί να άλλαξε”, διευκρινίζει ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ούλαμεκ.

“Επί του παρόντος, ανησυχούμε λίγο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε”, σχολίασε η εκπρόσωπος της DLR Μανουέλα Μπράουν.

Το ρομπότ-εργαστήριο πραγματοποίησε στις 12 Νοεμβρίου μια ιστορική πρωτιά όταν προσεδαφίστηκε στον πυρήνα του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Ύστερα από επτά μήνες νάρκης, το ρομπότ ξύπνησε στις 13 Ιουνίου. Έκτοτε δυσκολεύεται να αποκαταστήσει μια ικανοποιητική επικοινωνία με το διαστημόπλοιο Rosetta το οποίο κινείται σε απόσταση από τον κομήτη για να μην διαταραχθεί από τα αέρια και τη σκόνη που εκτοξεύει ο κομήτης.

Το Philae είναι εξοπλισμένο με δέκα όργανα. Οι επιστήμονες ελπίζουν κυρίως ότι το ρομπότ θα επιτρέψει να βρεθούν πολύπλοκα οργανικά μόρια που θα μπορούσαν να δώσουν βασικά στοιχεία για την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

Διαφήμιση