Αρχική Τεχνολογία Republic MED: ένα εργαλείο για οικολογικά ευφυείς πόλεις

Republic MED: ένα εργαλείο για οικολογικά ευφυείς πόλεις

0
Διαφήμιση

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν τις δράσεις τους, υπό το συντονισμό του ΚΑΠΕ – Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Republic MED, το οποίο έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των μεθοδολογιών υπολογισμού της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και της εξομάλυνσης του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.

Στο πλαίσιο της προώθησης των αποτελεσμάτων του Republic MED δημιουργήθηκαν και παρουσιάζονται μια ειδική διαδικτυακή εφαρμογή απαραίτητη για τους τεχνικούς επιστήμονες που εκπονούν μελέτες αστικού ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο μεσογειακό χώρο και ένα ενημερωτικό βίντεο για την ευαισθητοποίηση του ειδικού και γενικού κοινού των χωρών της Μεσογείου.

Το βίντεο εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τη σημασία και τους στόχους του προγράμματος Republic MED σε μεσογειακό επίπεδο και ως αποτέλεσμα συνεργασίας των πέντε χωρών.

Αξιοποιεί θέσεις και συμπεράσματα συνομιλιών με το κοινό-στόχο: τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τομείς λήψης σχετικών αποφάσεων, τους επωφελούμενους σε τεχνικές υπηρεσίες φορέων και γενικότερα τεχνικούς επιστήμονες, καθώς και το ευρύ κοινό που βιώνει στην καθημερινότητα του το τελικό αποτέλεσμα.

Οι διαφορετικές πλευρές προσεγγίζουν, η κάθε μία από τη δική της οπτική γωνία τρία σημαντικά ζητήματα: το πρόβλημα, δηλαδή το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας, τη λύση που προσφέρει η εφαρμογή των μεθοδολογιών του Republic MED και τέλος τα γενικότερα οφέλη που φέρνει στην κοινωνία και το περιβάλλον η υλοποίηση του προγράμματος.

Η διαδικτυακή εφαρμογή περιλαμβάνει πλήρη διαδραστική παρουσίαση των πιλοτικών προγραμμάτων του προγράμματος στις χώρες που έχουν εφαρμοστεί, καθώς και δύο τεχνικά εργαλεία ένα για τα κτίρια και ένα για τους ανοιχτούς χώρους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τεχνικούς επιστήμονες για την ιεράρχηση και τη σωστότερη δυνατή επιλογή διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων μετασκευής.

Ο Δρ. Γιώργος Σταυρακάκης κύριος ερευνητής και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Republic MED από την πλευρά του ΚΑΠΕ, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «To Republic MED δημιουργήθηκε για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα το πώς θα μπορέσουμε, ως ειδικοί επιστήμονες, να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας.

Με τα διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας και ιεράρχησης λύσεων που δίνουμε προς χρήση, μέσω του προγράμματος, προσφέρεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους τεχνικούς επιστήμονες να μπορούν να υπολογίζουν τι θα γινόταν αν σχεδίαζαν διαφορετικά, αξιοποιώντας «έξυπνες» πράσινες προμήθειες στην κατεύθυνση τον οικολογικών ευφυών πόλεων».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή http://www.republic-med-apps.eu/

Η ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.republic-med.eu/index.php/en/

Διαφήμιση