Αρχική Ειδήσεις Προστατέψτε το στομάχι σας …φυσικά

Προστατέψτε το στομάχι σας …φυσικά

0
Διαφήμιση

της Maria de los Milagros Velez 

Η ομεπραζόλη είναι ένας αναστολέας της έκκρισης γαστρικού οξέος. H εμπορία της ξεκίνησε το 1988 από την εταιρεία AstraZeneca.

Ως εγκεκριμένες ενδείξεις αναφέρονται η θεραπεία του έλκους του δωδεκαδάκτυλου, το σύνδρομο Zollinger-Ellison, οισοφαγική παλινδρόμηση και η προφύλαξη ασθενών σε κίνδυνο όταν καταναλώνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη, ιβουπροφένη, δικλοφενάκη, πιροξικάμη, ναπροξένη, κετορολάκη, κ.α.).

Ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι ένα από τα best sellers των ΗΠΑ, με 9.500 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2012. Ενα από αυτά τα φάρμακα, το Nexium πούλησε περισσότερο από όλα των φαρμάκων, κερδίζοντας περίπου 6.000 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την IMS Health, η οποία παρακολουθεί τις πωλήσεις των φαρμάκων. Η κατανάλωσή του στην Ισπανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 500% τα τελευταία 12 χρόνια.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει να σχετίζεται με αύξηση κατά 21% του κινδύνου καρδιακών προσβολών και επίσης σχετίζεται με:

1. Αυξημένη εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη, η οποίο σημαίνει αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και αδυναμία του ανοσοποιητικού.

2. Μειωμένη απορρόφηση  θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Β12 με αναιμία, νευρολογικές παθήσεις, άνοια και διαταραχές στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, ενός άλλου παράγοντα κινδύνου για την προσβολή του μυοκαρδίου.

3. Αυξημένες πιθανότητες καρκίνου: ευνοεί την ανάπτυξη της λοίμωξης από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πουείναι μια αιτία της ατροφικής γαστρίτιδας, παθολογική οντότητα που είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου.

4. Αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων λόγω μείωσης της οστικής μάζας.   

Μία άλλη ομάδα φαρμάκων που εμφανίστηκε χρόνια πριν, τα αντι-Η2 (σιμετιδίνη, ρανιτιδίνη, φαμοτιδίνη κλπ) που μειώνουν επίσης τη γαστρική οξύτητα, είναι πολύ φθηνότερα, αλλά εκτοπίστηκαν γρήγορα από σκευάσματα με δραστική ουσία την ομεπραζόλη λόγω  “μεγαλύτερης δραστικότητας και αποτελεσματικότητας“. Αυτά τα φάρμακα, πάντως, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ασθενείς.

Φυσικά προστατευτικά για το στομάχι

Μαγειρική σόδα (προσοχή εάν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, λόγω του υψηλού ποσοστού του νατρίου)

Βιολογικό ξύδι μήλου

Χυμό αλόης βέρα

Γλυκόριζα (αντενδείκνυται σε ασθενείς με υπέρταση)

Χαμομήλι

    Συχνά τα συμπτώματα ορισμένων φαρμάκων είναι αποτέλεσμα της πίεσης από τις φαρμακοβιομηαχανίες για πωλήσεις καθώς εκπροσωπούν εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών. Μερικές φορές εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στόχος τους δεν είναι τόσο η υγεία του πληθυσμού…

    Ενα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ό,τι συνέβη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν κατέληξε στην πρώτη του απόφαση για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στο φαρμακευτικό τομέα και επικύρωσε πρόστιμο ύψους 52,5 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην AstraZeneca, καθότι χρησιμοποποιούσε για χρόνια με καταχρηστικό τρόπο το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να προσπαθήσει να καθυστερήσει την απελευθέρωση  στο εμπόριο  της  γενικής ομεπραζόλης για τη θεραπεία του γαστρικού έλκους που θα έθετε σε κίνδυνο τις πωλήσεις ενός από τα πιο πετυχημένα φάρμακά της, του Losec, ένα από τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο.

  • H Maria de los Milagros Velez είναι επιστημονικός συνεργάτης του www.ecozen.grΝεφρολόγος, ειδικευμένη σε θέματα φυτοθεραπείας, διατροφής και τροφίμων. Διευθύντρια της κλινικής “Salut Verda” (www.salutverda.es) στην πόλη Ντένια, στην περιφέρεια της Βαλένθια, Ισπανία.
Διαφήμιση