Αρχική Ειδήσεις Ποδήλατο και παιδί

Ποδήλατο και παιδί

0
Διαφήμιση

Το ποδήλατο μπορεί να θεωρηθεί οικογενειακό άθλημα υπό την έννοια ότι μπορεί να ασχοληθούν με αυτό και μικρότερες και μεγαλύτερες ηλικίες, να οργανωθούν οικογενειακές εκδρομές και εξορμήσεις στη φύση.

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι ειδικά τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με το ποδήλατο, την ποδηλασία, το δρόμο και τον …Έλληνα οδηγό.

Η εξοικείωση ενός παιδιού με το ποδήλατο μπορεί να γίνει από πολύ μικρή ηλικία. Ειδικά παιδικά καθίσματα διατίθενται στην αγορά και προσαρμόζονται στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, στο σκελετό ή στη σχάρα, προκειμένου οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους με ασφάλεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις γενικά το βάρος του παιδιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα είκοσι κιλά.

Παραπέρα, το παιδί θα περάσει κάποια στιγμή στο παιδικό ποδήλατο, πρώτα χρησιμοποιώντας τις βοηθητικές ρόδες και μετά αφαιρώντας τες. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πότε γίνεται αυτό. Οι βοηθητικές αφαιρούνται όταν το παιδί πειστεί να δοκιμάσει χωρίς αυτές, και καταφέρει να ισορροπήσει χωρίς να πιέζεται από τον γονιό να το κάνει.

Η επιλογή μεγέθους τροχού και ποδηλάτου καθορίζεται από το ύψος του παιδιού, τη σωματική του διάπλαση. Με βάση οπωσδήποτε την οικονομική δυνατότητα του κάθε γονιού, καλό είναι να μην επιλέγουμε μεγαλύτερα ποδήλατα από αυτά που μπορεί να χειριστεί ένα παιδί, προκειμένου να αποφύγουμε το έξοδο για την αγορά ενός «ενδιάμεσου σταδίου».

Το παιδί κινδυνεύει, έτσι, ακόμα και με ατύχημα, τραυματισμούς. Σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, σε ένα ποδηλατάδικο, μπορούν να σας υποδείξουν τι ταιριάζει στο κάθε παιδί και να σας προτείνουν λύσεις οικονομικές.

Μεγαλώνοντας το παιδί και πριν το βγάλουμε στο δρόμο για μια πιο μεγάλη διαδρομή, καλό είναι να του έχουμε διδάξει τα βασικά σήματα κυκλοφορίας (π.χ. STOP, προτεραιότητες κλπ). Προμηθευτείτε κράνος, ανακλαστικό γιλέκο, γάντια ποδηλασίας.

Επιμείνετε να τα φορέσει. Ποδηλατίστε μαζί του, δίπλα του, πίσω του. Έχετε πάντα οπτική επαφή με το παιδί. Προσαρμόστε την ταχύτητά σας, ελαττώστε την, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να μην το …ξεθεώσετε.

Επιπλέον, έχετε πάντα κατά νου ότι τα αντανακλαστικά του είναι πιο αργά από αυτά ενός μεγάλου, του λείπει οδηγική εμπειρία και οι χρόνοι αντίδρασής τους απέναντι σε οτιδήποτε πεταχτεί στο δρόμο του, είναι πάντα μεγαλύτεροι.

Η εμπειρία ποδηλατιστών που έβγαλαν από μικρά τα παιδιά τους με το ποδήλατο στο δρόμο, τηρώντας τους κανόνες, λέει, ότι:

– Τα παιδιά συνήθισαν την ιδέα του κράνους, το φορούσαν ανελλιπώς και αργότερα ως μοτοσικλετιστές, φροντίζοντας πάντα για την ασφάλειά τους.

– Έμαθαν να προσέχουν τα σήματα κυκλοφορίας και να υπακούν στους κανόνες οδήγησης.

– Συνήθισαν από μικροί όλους τους άλλους οδηγούς, που δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα προαναφερόμενα, προβλέποντας αντιδράσεις τους και προφυλασσόμενοι από κακοτοπιές.

 

Θ.Μ

Διαφήμιση