Αρχική Προτάσεις Οδηγίες για αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων

Οδηγίες για αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων

0
Διαφήμιση

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια διαρκής υπενθύμιση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Προκαλείται όταν το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία (UV), είτε από τον ήλιο ή από τεχνητές πηγές, όπως λαμπτήρες μαυρίσματος.

Προκαλείται εύκολα, αλλά μπορεί εξίσου εύκολα να προληφθεί, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος (SCF), το 42% των ανθρώπων υφίστανται ένα ηλιακό έγκαυμα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Το σώμα αυτοπροστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία με την αυξημένη παραγωγή μελανίνης, της σκούρας χρωστικής ουσίας που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Όταν η παραγωγή μελανίνης επιταχύνεται, η επιπλέον μελανίνη δίνει στο δέρμα ένα πιο σκούρο χρώμα, το οποίο αποκαλούμε “μαύρισμα”.

Η μελανίνη, ωστόσο, μπορεί να προστατεύσει το σώμα μόνον από μία ορισμένη ποσότητα ακτινοβολίας. Αν κάποιος εκτίθεται συνεχώς σε αυτή, θα προκύψουν εγκαύματα.

Φουσκάλες

Όταν το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία, μέσα σε λίγες ώρες γίνεται κόκκινο και πονάει στην αφή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, σχηματίζονται φουσκάλες, υπάρχει πονοκέφαλος και πυρετός.

Ακόμα και όταν ο ήλιος δεν λάμπει, το υπεριώδες φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα.

Επιφάνειες όπως το χιόνι, την άμμο και το νερό, αντανακλούν τη UV και οδηγούν σε ένα παρόμοιο επίπεδο έκθεσης, όπως αυτή που παρέχεται από το άμεσο ηλιακό φως.

Η χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη, ακόμα και όταν καθόμαστε στη σκιά.

Προστασία παρέχουν και ορισμένα μπλουζάκια: “Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε αν ένα ύφασμα μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας, είναι να το κρατήσει ψηλά στο φως.

Αν μπορείτε να δείτε μέσα από αυτό, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει”, αναφέρει ο δρ Martin Weinstock, πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Πολλοί άνθρωποι δεν φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά τα εγκαύματα από τον ήλιο, ενώ πολλοί θεωρούν ελκυστικό το σκούρο χρώμα.

Κίνδυνος

Οι δερματολόγοι, πάντως, προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως ένα ασφαλές μαύρισμα.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης μελανώματος διπλασιάζεται εάν έχει υποστεί πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα ένα άτομο.

Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος και επίσης ένα από τα πιο επικίνδυνα περιστατικά.

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να ποικίλει σε επικινδυνότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται να ζητείται επαγγελματική βοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι φουσκάλες που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του σώματος ή συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνους ή πονοκεφάλους.

Η ψύξη του δέρματος είναι ένας άμεσος τρόπος ανακούφισης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση υγρών υφασμάτων ή με ένα δροσερό μπάνιο ή ντους. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει να διατηρούμε τις πετσέτες στις πληγείσες περιοχές για 10 – 15 λεπτά, μερικές φορές κάθε μέρα.

Ενυδάτωση

Αφήνοντας μια μικρή ποσότητα νερού στο δέρμα – ιδιαίτερα μετά το μπάνιο ή το ντους – και στη συνέχεια εφαρμόζοντας ενυδατική κρέμα, αυξάνεται η ενυδάτωση του δέρματος.

Αν σχηματιστούν φουσκάλες, οι ειδικοί προτείνουν να μην τις σπάμε, καθώς επιβραδύνεται η διαδικασία επούλωσης του δέρματος και αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης. Εάν μια φουσκάλα σπάσει κατά λάθος, φροντίστε να καθαρίσετε την περιοχή απαλά με νερό και λίγο σαπούνι ή αντιβακτηριακή κρέμα.

Όσο το δέρμα είναι υπό θεραπεία, θα πρέπει να φροντίζετε να το κρατάτε προστατευμένο. Αποφύγετε την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο και καλύψτε το με ρούχα από στενά υφαντά υφάσματα.

 

Πηγή: iatronet

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here