Αρχική Ειδήσεις Κίνδυνος για τις παράκτιες πόλεις η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Κίνδυνος για τις παράκτιες πόλεις η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

0
Διαφήμιση

Η μελλοντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα καταστήσει πολλές, αν όχι όλες τις παράκτιες πόλεις του κόσμου «δυσλειτουργικές» προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής Κλίματος και Περιβαλλοντικών Επιστημών της NASA.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Χάνσεν, ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα εξακολουθήσει να αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Μέσες θερμοκρασίες μόλις μισό βαθμό υψηλότερες από ό,τι σήμερα προκάλεσαν ακραίες βροχοπτώσεις πριν από χιλιάδες χρόνια και άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 5 έως 10 μέτρα, αναφέρει ο Χάνσεν και οι συνεργάτες του στην πρόσφατη δημοσίευσή τους.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», δήλωσε ο Χάνσεν. «Αν υπάρξει άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μερικά μέτρα, όλες οι παράκτιες πόλεις θα γίνουν δυσλειτουργικές. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι απλά ανυπολόγιστες», πρόσθεσε.

Μεταξύ των πόλεων που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών θα είναι μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, και το Μαϊάμι, ενώ θα είναι δύσκολο να προστατευθούν περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως το Μπαγκλαντές και η βορειοανατολική Κίνα.

Οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών βασίζονται στην αναμενόμενη επιτάχυνση της τήξης των παγετώνων στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση των υψηλών εκπομπών επιβλαβών αερίων καθιστά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα σχεδόν αναπόφευκτη και είναι πιθανό να συμβεί αυτό τον αιώνα», καταλήγει η έρευνα. «Η κοινωνική διαταρχή και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

Διαφήμιση