Αρχική Καταστροφές Επιδρομή πρόωρου καύσωνα στην Δυτική Ευρώπη

Επιδρομή πρόωρου καύσωνα στην Δυτική Ευρώπη

0
Διαφήμιση

H δυτική Ευρώπη πλήττεται από ένα πρόωρο κύμα καύσωνα, το πρώτο αυτού του καλοκαιριού, που αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και εγείροντας φόβους για αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το κύμα ζέστης επεκτείνεται από την Πορτογαλία έως τη Βρετανία, περνώντας από την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία όπως επίσης και το βόρειο τμήμα της Ιταλίας. Ο υδράργυρος δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα κυμανθούν γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μετά τον φονικό καύσωνα του 2003, οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα και εντείνουν τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών: ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άλλες ευπαθείς ομάδες καλούνται να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και να καταφεύγουν σε κλιματιζόμενους χώρους.

Με τον υδράργυρο να αναμένεται να φθάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου στο Τολέδο (κεντρικά), η Ισπανία ασφυκτιά από τις υψηλές θερμοκρασίες και ένα μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μπροστά στον κίνδυνο πυρκαγιών.

Στη Γαλλία τα θερμόμετρα αναμένεται να δείξουν πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, από τα νοτιοδυτικά έως τα κεντροανατολικά και το Ιλ ντε Φρανς. Αποτέλεσμα: οι αρχές αναμένουν ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα «χτυπήσουν κόκκινο» χθες και σήμερα στην περιοχή του Παρισιού, όπου οι αρχές συστήνουν στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις ή να κινούνται με μειωμένες ταχύτητες.

Η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν προήδρευσε σήμερα μιας σύσκεψης των υπηρεσιών συντονισμού έκτακτων υγειονομικών περιστατικών και προέτρεψε τις επιχειρήσεις να οργανώσουν τον χρόνο εργασίας τους όπως νομίζουν διότι «είναι πολύ σκληρό να εργάζεται κανείς έξω».

Και στο Βέλγιο ο υδράργυρος καταγράφει άνοδο με τα θερμόμετρα να δείχνουν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου που αναμένεται έως το Σάββατο να φθάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στη Βρετανία η θερμοκρασία ανήλθε στους 35 βαθμούς Κελσίου και η BritishRail αποφάσισε ορισμένα τρένα να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγιά τους σε χαμηλότερες ταχύτητες λόγω της ενδεχόμενης παραμόρφωσης των σιδηροτροχιών εξαιτίας της ζέστης. Οι υπηρεσίες υγείας συμβουλεύουν τους πολίτες να πίνουν πολύ νερό, να φοράνε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλα, να μην αφήνουν τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους μόνα εντός των αυτοκινήτων.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι αρχές στην Ολλανδία όπου έχει τεθεί σε ισχύ «ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ζέστης» το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη διανομή μπουκαλιών νερού και πάγου κάθε μισή ώρα στους οίκους ευγηρίας.

Σε συναγερμό και η Γενεύη όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι και αναμένεται να φθάσει στους 39 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην Ιταλία οι υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφθούν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, τη Σαρδηνία (όπου ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου) και τις δυτικές ακτές της χώρας.

Στο βόρειο τμήμα της ηπείρου, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου αυτήν την εποχή, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο υδράργυρος θα ανέλθει έως τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Διαφήμιση