Αρχική Καταστροφές Αύξηση της μέσης διάρκειας περιόδου πυρκαγιών

Αύξηση της μέσης διάρκειας περιόδου πυρκαγιών

0
Διαφήμιση

Κατά σχεδόν 20% έχει αυξηθεί η μέση διάρκεια της περιόδου πυρκαγιών τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ οι περιοχές που πλήττονται από αυτές παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί σε έκταση, σύμφωνα με έρευνα της Δασικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι φυσικές, μη ανθρωπογενείς πυρκαγιές παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα, ευνοώντας την ανάπτυξη ορισμένων φυτών και μυκήτων, αλλά προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους ανθρώπους που κατοικούν σε κοντινές περιοχές, καθώς και ζημιές υψηλού κόστους.

Για παράδειγμα, το 2005 το κόστος των πυρκαγιών στην Αυστραλία ξεπέρασε τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν ετησίως 1,5 δισεκατομμύριο κατά μέσο όρο για την καταπολέμησή τους.

Οι Αμερικάνοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ματ Τζόλι, συνδύασαν διάφορους δείκτες μεταβλητών καιρικών συνθηκών, οι οποίοι χρησιμεύουν για την πρόβλεψη ξεσπάσματος πυρκαγιών, με κλιματικά δεδομένα, και υπολόγισαν πως τα τελευταία 35 χρόνια η μέση διάρκεια των πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά 18,7 τοις εκατό.

Η αλλαγή στη διάρκεια της περιόδου πυρκαγιών δεν ήταν ίδια σε όλο τον πλανήτη. Περίπου το ένα τέταρτο των περιοχών με βλάστηση σημείωσε αύξηση, αλλά το δέκα τοις εκατό εμφάνισε μείωση στη διάρκεια των πυρκαγιών.

Η Αυστραλία και τα αρκτικά δάση του Καναδά, περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στις πυρκαγιές, δε σημείωσαν αύξηση στη διάρκεια, αλλά στην ένταση των πυρκαγιών.

«Η κλιματική αλλαγή επιμηκύνει τις εποχές που ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών και αυξάνει τη μεταβλητότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτό επηρεάζει περισσότερες περιοχές κάθε χρόνο, ακόμα και αυτές που στο παρελθόν δεν πλήττονταν από πυρκαγιές, όπως τα τροπικά δάση στη Νότια Αμερική», δήλωσε ο Τζόλι.

Αν συνεχιστούν οι κλιματικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, και εάν συνδυαστούν με διαθέσιμα καύσιμα και πηγές ανάφλεξης, μπορούμε να αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερες περιόδους πυρκαγιών στο μέλλον, καταλήγει η έρευνα.

Διαφήμιση