Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Βράβευση ελληνικών προϊόντων (μαρμελάδα, σαλάτα και επιδόρπιο γιαούρτης)

Βράβευση ελληνικών προϊόντων (μαρμελάδα, σαλάτα και επιδόρπιο γιαούρτης)

0
Διαφήμιση

Μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα, μία ελληνική σαλάτα και ένα βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης είναι τα τρία τρόφιμα που βραβεύτηκαν στον 5ο εθνικό διαγωνισμό οικο-καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2015, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής τεχνολογικής πλατφόρμας “Food for Life”, έχει πλέον αναδειχτεί σε θεσμό για την πανεπιστημιακή-ερευνητική κοινότητα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική, την καινοτόμο σκέψη και την ευρηματικότητα των νέων στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής.

Αναλυτικότερα, το πρώτο βραβείο (1.200 ευρώ και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης MILAN EXPO 2015) απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν “MarmΕλλada”.

Πρόκειται για μία καινοτόμα βιολογική μαρμελάδα που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά.

Το δεύτερο βραβείο (800 ευρώ) απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το προϊόν “Greek Salad on the Go”. Πρόκειται για προϊόν που αναπτύχθηκε στηριζόμενο στην ευρέως γνωστή χωριάτικη σαλάτα συνδυάζοντας την επιστήμη με την παράδοση.

Το τρίτο βραβείο (500 ευρώ) απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν “TYROYO-Raisin Delight”. Πρόκειται για βιολειτουργικό επιδόρπιο γιαούρτης που παράγεται από φυσικώς συμπυκνωμένο φρέσκο αγελαδινό τυρόγαλα, σε συνδυασμό με φρέσκο αγελαδινό γάλα και ελληνικές ΠΟΠ μαύρες σταφίδες Κορίνθου.

Ειδικό τιμητικό βραβείο καλύτερης παρουσίασης απονεμήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το προϊόν “DIOS VALANI” (κάστανο σε μορφή πάστας που χρησιμοποιείται ως ορεκτικό) και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τάρτα μανιταριού “TARTIQUE”.

Επίσης ειδικό τιμητικό βραβείο μάρκετινγκ και εμπορίας απονεμήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το σνακ χωρίς γλουτένη “Gluten Care Muffin”.

Όπως ανέφερε σε σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης: “Μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα γενιά η οποία για ακόμα μια φορά μας κάνει υπερήφανους με τη δυναμική και δημιουργικότητά της” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης.

Παράλληλα, ο κ. Καλούσης πρόσθεσε ότι “στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία, αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες της”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ αναφέρθηκε στην δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένταν κλάδο ανταγωνιστικό, εξωστρεφή, με θεμελιώδη ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Κατέχει την πρώτη θέση στην αξία παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 27,7% επί του συνόλου, έχει κύκλο εργασιών 16,5 δισ. ευρώ, απασχολεί πάνω από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους και έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα με εξαγωγές πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στόχος του διαγωνισμού Ecotrophelia είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής (τρόφιμα ή ποτά), που παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.

Μέσα από το διαγωνισμό επιτυγχάνεται αφενός να υποστηρίζονται οι φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αναπτυχθεί ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη βιομηχανία, προάγοντας έτσι την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των τροφίμων.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνουν εθνικούς διαγωνισμούς από τους οποίους προκύπτει μια νικητήρια ομάδα. Στο δεύτερο στάδιο οι ομάδες, που έχουν κατακτήσει του εθνικούς διαγωνισμούς συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός για το 2015, θα πραγματοποιηθεί στo Μιλάνο, στις 4-6 Οκτωβρίου του 2015, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης “MILAN EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life”.

Διαφήμιση