Τη χειρότερη ξηρασία της εδώ και έναν αιώνα, αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, κάτι που προκαλεί φόβους για μία επιδείνωση της διατροφικής ανεπάρκειας.
Οι σιτοβολώνες της Βόρειας Κορέας, οι επαρχίες Νότια Χουανγκάε, Βόρεια Χουανγκάε, Νότια Πιονγκάν και Νότια Χαμγκιόνγκ, επλήγησαν ιδιαίτερα από την λειψυδρία, μετέδωσε το KCNA.
“Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 χρόνων συνεχίζεται” στη Βόρεια Κορέα, “προκαλώντας σημαντικές ζημιές”, προσθέτει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το KCNA, ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των ορυζώνων της χώρας ξηραίνονται, ενώ το ύψος της βροχής πλησιάζει το μηδέν στις επαρχίες Νότια και Βόρεια Χουαανγκάε. “Το ύψος του νερού στα φράγματα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του, οι ποταμοί και τα ρυάκια ξεραίνονται”.
Την περασμένη εβδομάδα, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης είχε προειδοποιήσει ότι η βορειοκορεατική αγροτοδιατροφική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% φέτος σε σχέση με το 2014, ακόμη και κατά 20%, αν η βροχόπτωση εξακολουθήσει να είναι τόσο αδύναμη από τώρα έως τον Ιούλιο.
Η Βόρεια Κορέα, η αγροτική οικονομία της οποίας έχει αποδυναμωθεί απελπιστικά έπειτα από δεκαετίες καταστροφικής διαχείρισης και της χρησιμοποίησης πόρων για το πυρηνικό πρόγραμμα, γνώρισε έναν φονικό λιμό στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τότε, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στη Βόρεια Κορέα υποφέρει από ραχίτιδα.
Οι μεταρρυθμίσεις κατάφεραν ωστόσο να βελτιώσουν τις αποδόσεις και την καθημερινή τροφή των αγροτών, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης. Η αγροτική παραγωγή υποχώρησε μόνο κατά 10.000 τόνους κατά το περασμένο έτος, στα 4,8 εκατομμύρια τόνους, παρά την ισχυρή ξηρασία.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ιλ μετά τον θάνατο του τελευταίου τον Δεκέμβριο του 2011, επέτρεψε στους χωρικούς να κρατούν το 30% της παραγωγής τους, συν τυχόν πλεονάσματα. Το 2014 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 60%.