Αρχική Ειδήσεις Το λιμάνι της Καβάλας το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην… ακτοπλοΐα

Το λιμάνι της Καβάλας το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην… ακτοπλοΐα

0
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σχετικά με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Ο κ. Χρήστος Ηλιάδης προσκάλεσε τον κ. Θόδωρο Κόντε (Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και φορέων Ναυτιλίας Ελλάδος) και τον κ. Κώστα Μουτζούρη (πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων).

Ο κ. Μουτζούρης που γνωρίζει καλά τα θέματα των λιμένων της Καβάλας από την προηγούμενη του θητεία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε ότι το επιβατικό λιμάνι της πόλης είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της χώρας στον τομέα της ακτοπλοΐας. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις αυτών των ημερών, την πρώτη άφιξη χθες του Νήσος Ρόδος και την σημερινή πρώτη άφιξη του Blue Star 1.

Σημειώνουμε ότι αυτή η κατάσταση δρομολογήθηκε προ έτους όταν ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε τα δρομολόγια προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την Καβάλα, σε βάρος της Θεσσαλονίκης. Απόφαση που η Θεσσαλονίκη ακόμη δεν κατάφερε να καταλάβει πως πάρθηκε.

Ως προς τον τουρισμό κρουαζιέρας ο κ. Κόντες ήταν σαφές ότι έδινε προτεραιότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αν και όπως αναγνώρισε αυτό έχει πρόβλημα με τα βάθη του. Κατά τον κ. Κόντε η γειτνίαση της Αλεξανδρούπολης τόσο με την Τουρκία όσο και με την Βουλγαρία είναι προσόν. Προτείνονται λοιπόν δύο κρουαζιέρες με αφετηρία και κατάληξη την Αλεξανδρούπολη.

Η πρώτη 3 ημερών θα ξεκινά (αν υπάρξει ενδιαφέρον) Παρασκευή από Αλεξανδρούπολη. Περιλαμβάνει Βόλο και Σκιάθο το Σάββατο, Θεσσαλονίκη- Καβάλα- ίσως και Τσανάκαλε την Κυριακή. Επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη την Δευτέρα. Η δεύτερη πρόταση κρουαζιέρας είναι 4 ημερών. Το πλοίο μετά την Αλεξανδρούπολη «πιάνει» τα λιμάνια Μυτιλήνης, Χίου, Κουσάντασι, Μύκονο, Λήμνο, Σαμοθράκη κι επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Χρήστος Ηλιάδης που μίλησε αμέσως μετά περιέγραψε τις βελτιώσεις στο λιμάνι της Καβάλας που έγιναν ή θα γίνουν σύντομα.

Η Δήμαρχος και η κ. Ιωσηφίδου μίλησαν για τον τουρισμό κρουαζιέρας ενώ ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Π. Αγγελίδης είπε μεταξύ των άλλων: « Είναι ευτυχές το γεγονός της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα αυτό δεν είναι συνηθισμένο.

Η Καβάλα μπορεί να γίνει νέος προορισμός για τα κρουαζιερόπλοια. Η χώρας μας έχει ετήσια έσοδα από τη κρουαζιέρα 590 εκ ευρώ τον χρόνο την ώρα που τα έσοδα π.χ. της Ιταλίας είναι 4,5 δις ευρώ». Σχετικά με την αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στη Λήμνο ρώτησε τον κ. Κόντε ο κ. Δελής.

Ο κ. Κόντες απάντησε ότι η Λήμνος ευνοείται λόγω γεωγραφικής θέσης. Στο τέλος ο Π. Γεωργιάδης έκανε παρουσίαση του αεροπορικού σόου.

Στην χθεσινή συζήτηση έλαβαν μέρος οι: Χρήστος Ηλιάδης, Λιμενάρχης Καβάλας Θωμάς Τσιαλός, Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Πρόεδρος Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου, εκπρόσωπος Π.Ε. Καβάλας Νίκος Μητσίνης, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγγελίδης, διευθυντής ΟΛΚ Μηνάς Τάτσης, ναυτικοί πράκτορες Γρηγόρης Δελής- Κυριακού- Πασχαλίδης, Τιτίκα Λαζαρίδου, Πάνος Γεωργιάδης, Γιώργος Αργυρόπουλος υπεύθυνος ISPS κεντρικού λιμανιού Καβάλας.

Πηγή: proininews

Διαφήμιση