Αρχική Ειδήσεις Το φημισμένο πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στην Καβάλα

Το φημισμένο πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στην Καβάλα

0
Διαφήμιση

Η ιστορία και οι ιαματικές ιδιότητες της φύσης “δένουν” αρμονικά μεταξύ τους στη φημισμένη από την αρχαιότητα περιοχή των Φιλίππων. Οι Φίλιπποι, 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καβάλας, δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος, αλλά είναι ταυτόχρονα κι ένας χώρος, όπου σήμερα ο άνθρωπος φροντίζει την υγεία του, με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού.

Περισσότερες από επτά δεκαετίες, μέσα σε μια κατάφυτη έκταση που σχεδόν καθηλώνει τον επισκέπτη, λειτουργούν τα λασπόλουτρα Κρηνίδων, στην έδρα του πρώην Δήμου Φιλίππων και σήμερα έδρα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας.

Χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι, κάθε ηλικίας, δέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού και χάρηκαν την ευεξία που τους παρείχε το μεταλλικό νερό.

Το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς λασπόλουτρα για τους ντόπιους, αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια ένα “αειφόρο εργαστήρι της φύσης”, που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό.

Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.

Σήμερα, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων, που λειτουργούν με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καβάλας “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”, αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας (στο ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό) αλλά και διαμονής, δίνοντας έτσι στους εκατοντάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών τη δυνατότητα να ακολουθούν, κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες.

Η δράση της πηλοθεραπείας

Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου “ώριμου” πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ’ αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.

Μηχανική δράση: Στον πηλοταμιευτήρα, το σώμα δέχεται την επίδραση δυο μηχανικών παραγόντων: της άνωσης και της υδροστατικής πίεσης. Η άνωση προκαλεί ελάττωση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια επέρχεται χαλάρωση και σημαντική ευχέρεια των κινήσεων στις αρθρώσεις, ενώ η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα.

Η άνωση στον πηλοταμιευτήρα υποβαστάζει το σώμα και αντισταθμίζει αρκετά την επίδραση της βαρύτητας. Αυτή η στήριξη βοηθά στη χαλάρωση και μειώνει τον πόνο.

Θερμική δράση: Θερμός χαρακτηρίζεται ο πηλός -και το ιαματικό νερό-, όταν η θερμοκρασία τους υπερβαίνει τη θερμοκρασία της επιδερμίδας του σώματος. Σημαντικές είναι οι ενέργειες του θεραπευτικού πηλού στο δέρμα, στην αναπνοή, στο αίμα, καθώς επίσης στο κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό και πεπτικό.

Η θερμοκρασία επιφέρει αύξηση στο ενεργειακό δυναμικό των ιστών, ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, και προκαλεί επιτάχυνση των μεταβολικών και οξειδοαναγωγικών εργασιών. Η θερμοκρασία διαστέλλει σε ικανοποιητικό βαθμό τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται επιφανειακά και αυξάνει την αιμάτωση του δέρματος με αποτέλεσμα την ευκολότερη και ισχυρότερη σύσπαση τους.

Χημική δράση: Η χημική δράση του πηλού των Κρηνίδων οφείλεται στην παρουσία οργανικών και ανόργανων συστατικών, ουσιών με ορμονική και αντιβιοτική δράση, βιοδιεγερτών, χημικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Αυτά επιδρούν είτε με την επικάθησή τους στην επιδερμίδα, είτε με τη διείσδυσή τους μέσω του δέρματος και των βλεννογόνων στον οργανισμό και έτσι ασκούν χημική δράση στις λειτουργίες του οργανισμού.

Οι θεραπευτικές ενδείξεις του πηλού ενδείκνυνται για ρευματολογικές διαταραχές, μετατραυματική αγωγή, γυναικολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος και στην αισθητική σαν καλλυντικό.

Οι στόχοι για την ανάπτυξη του πηλοθεραπευτηρίου

Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η πρόεδρος της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Αναστασία Ιωσηφίδου, “η σταδιακή αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και στην υγεία τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι”.

Η κ. Ιωσηφίδου επισημαίνει ότι, από τη φετινή χρονιά, ο ΕΟΠΥΥ επιδοτεί την πηλοθεραπεία με 150 ευρώ κατ’ έτος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κάνουν χρήση των υποδομών του και να διανυκτερεύσουν στις εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου.

Απώτερος στόχος της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ” είναι να υπάρξει παροχή υπηρεσιών ατομικής θεραπείας. “Επιδιώκουμε να καταστήσουμε το προϊόν γνωστό στη νεολαία. Ο πηλός έχει είναι εξαιρετικός για την αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων.

Δε χρειάζεται να αντιμετωπίζει κανείς προβλήματα υγείας για να κάνει πηλοθεραπεία. Μπορεί αυτή να επιδράσει ευεργετικά και στην ευεξία των νεαρών ηλικιών.

Επιπλέον, θέλουμε να αναπτύξουμε ορισμένα πακέτα ατομικής πηλοθεραπείας για όσους δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος σε ομαδική λούση και να παρασχεθεί η δυνατότητα και υπηρεσιών μασάζ, ενώ μαζί με όλα αυτά, σχεδιάζεται και η εγκατάσταση σάουνας, που θα επαυξήσει το προϊόν που παρέχεται στο Πηλοθεραπευτήριο” τόνισε η κ. Ιωσηφίδου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση