Αρχική Ειδήσεις Συγχαρητήρια στον Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης έδωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίο

Συγχαρητήρια στον Ελληνικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης έδωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίο

0
Διαφήμιση

Τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, τα συγχαρητήρια της Ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιοσύνης κας Βέρας Γιούροβα και τις επαίνους του μητροπολίτη Γερμανίας κ Αυγουστίνου συγκέντρωσαν οι εργασίες, οι πολύμορφες δράσεις και οι εκδηλώσεις των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν σε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενάντια στη Βία και τις φυλετικές διακρίσεις και μετέφεραν το μήνυμα NO RACISM σε κάθε τους επίσκεψη εντός κι εκτός Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους 60 μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου πήραν μέρος στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όχι στη Βία και στο Ρατσισμό. Σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και αυτή τη φορά, ο ζήλος κι ο ενθουσιασμός που έδειξαν, οι εργασίες και οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν ξεπέρασαν το πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τα μηνύματα που εξέπεμψαν, προκάλεσαν αίσθηση.

«Η σπουδαιότης του θέματος το οποίον επελέγη είναι μεγίστη, καθώς τα τελευταία έτη αυξάνονται τα κρούσματα ρατσισμού, βίας και καταπατήσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει στο μήνυμα που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και στους συντονιστές του Εκπαιδευτικού προγράμματος.

«Κάθε προσπάθεια, πολύ δε περισσότερον κάθε ωργανωμένη και συστηματική προσπάθεια, όπως αυτή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος το οποίον υλοποιεί το σχολείον σας υπό την επίβλεψιν του θεολόγου καθηγητού κυρίου Στεφάνου Λιόλιου, η οποία έχει ως σκοπόν να διδάξει εις τους μαθητάς την αξίαν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τους επιστήσει την προσοχήν διά τον κίνδυνον του ρατσισμού και της βίας, είναι ιδιαιτέρως αξιέπαινος και αξιομίμητος.

Η Αγία μας Εκκλησία, καλεί όλα τα τέκνα της, ιδιαιτέρως δε τα νεώτερα εις την ηλικίαν, όπως εσείς οι προσφιλείς μαθηταί και αι μαθήτριαι του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, να συστρατευθούν εις την δημιουργίαν μιάς κοινωνίας εις την οποίαν δεν θα έχουν θέσιν φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και της προκαλούμενης από αυτά βίας αλλά θα κυριαρχεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος οι μαθητές εκπόνησαν εργασίες για: το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ και στη Νότια Αφρική (Απαρτχαϊντ), τη θεσμοθέτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον ΟΗΕ, τους Νέλσον Μαντέλα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μαχάτμα Γκάντι και Ρόζα Πάρκς ενώ συνέλεξαν πληροφορίες για ταινίες και τραγούδια με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

Εκτός από τις εργασίες πραγματοποίησαν ποικίλες επισκέψεις σε φορείς διερευνώντας το θέμα του ρατσισμού κυρίως με μία διαθρησκειακή προσέγγιση. Επισκέφθηκαν το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης για να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Εβραίων της πόλης και το τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος, την Ευαγγελική Εκκλησία για να πληροφορηθούν για την Προτεσταντική θρησκευτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, την Καθολική Εκκλησία για να γνωρίσουν τη Ρωμαιοκαθολική κοινότητα της πόλης, τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ για να ενημερωθούν από καθηγητές για το Ισλάμ με σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση και την κατάρριψη των στερεοτύπων.

Ως αποκορύφωση του Προγράμματος μπορεί να εκληφθεί η πραγματοποίηση Εκπαιδευτικού ταξιδιού των μαθητών στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στο Στρασβούργο ,οι μαθητές παρακολούθησαν ειδικό σεμινάριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κτήριο Louise Weiss και ήταν παρόντες σε μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το Μεταναστευτικό ζήτημα κατά της διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Επίτροπος κ Δημ Αβραμόπουλος τόνισε ότι «είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Η αλληλεγγύη θα πάψει να είναι σύνθημα και θα γίνει πραγματικότητα».

«Το να δημιουργήσουμε μία Ένωση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό όπου τα στοιχειώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα τηρούνται λαμβάνοντας υπ΄όψιν τη διαφορετικότητα, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή» επισήμανε στο μήνυμά της προς τους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης η κα Βέρα Γιούροβα .

Η Ευρώπη, προσθέτει, αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση σε αυτόν τον τομέα, καθώς αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα του πολιτικού εξτρεμισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ως νέα γενιά, έχετε να παίξετε σημαντικό ρόλο στο να διαμορφώσετε μία κοινωνία βασισμένη σε αυτές τις αξίες τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Με τις πληροφορίες σας μπορείτε να βοηθήσετε στο να διαμορφώσετε το μέλλον και να αλλάξετε στάσεις ζωής, έτσι ώστε λιγότεροι άνθρωποι στην κοινωνία μας να πέφτουν θύματα του ρατσισμού και της βίας».


Στο Στρασβούργο

Οι μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης προσκλήθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν τον Μάιο του 2016 στο Στρασβούργο για να συμμετάσχουν στην Πανευρωπαϊκή συνάντηση νέων για να τραγουδήσουν κατά την διάρκεια εκδηλώσεων .

Στη Στουτγκάρη επισκέφθηκαν δύο μνημεία τα οποία βρίσκονται σε σημεία απ τα οποία επιβιβάστηκε ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης στα τρένα με τελικό προορισμό το Άουσβιτς.

«Οι Έλληνες, ως φορείς ενός πολιτισμού οικουμενικής ομορφιάς και διαστάσεως στη διαχρονική έκφρασή του, έχουμε χρέος ιερό να είμαστε πρωτοπόροι στον αγώνα για τις αξίες εκείνες, οι οποίες διασώζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη μοναδικότητα του ανθρώπινου προσώπου και εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και πρόοδο» τόνισε στο δικό του μήνυμα ο μητροπολίτης Γερμανίας κ Αυγουστίνος με αφορμή την επίσκεψη των μαθητών.

Στην εκδήλωση λήξης του Προγράμματος που έγινε πρόσφατα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο υπό τον τίτλο “Free your mind & the rest will follow…” και συμμετείχαν 60 μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου διαβάστηκαν 13 κείμενα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Ρατσισμό και τη Βία και τραγουδήθηκαν ζωντανά 13 τραγούδια με ανάλογο περιεχόμενο των Beatles, Beyoncé, Michael Jackson, Rihanna, Justin Timberlake, Sting, Christina Aguilera, Mary J. Blige, Stevie Wonder, Kanye West κ.α.

Ως βασικό αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος υπογραμμίζουν ότι «σε έναν κόσμο όπου η βία και ο φανατισμός κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και η ανθρωπιά παραχωρεί όλο και περισσότερο τη θέση της στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό, οι μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης αντιδρούν και προσπαθούν να αφυπνίσουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τις μουδιασμένες συνειδήσεις των συνανθρώπων μας».

Διαφήμιση