Αρχική Ειδήσεις Στην 33η θέση στον παγκόσμιο δείκτη επιστημονικής έρευνας η Ελλάδα

Στην 33η θέση στον παγκόσμιο δείκτη επιστημονικής έρευνας η Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Η Ελλάδα κατατάχθηκε 33η χώρα στον κόσμο στον δείκτη «Nature Index 2015 Global» του περιοδικού «Nature», το οποίο είναι, μαζί με το «Science», τα δύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά διεθνώς.

Ο δείκτης κατατάσσει τις χώρες με βάση τη συμβολή τους στην έρευνα υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, όπως οι δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

Πέρυσι, η Ελλάδα είχε βρεθεί μία θέση ψηλότερα (32η). Όμως, παρά τη μικρή αυτή υποχώρηση στην κατάταξη, αριθμητικά η Ελλάδα εμφάνισε οριακή βελτίωση σε «μόρια» το 2014 (91,77) έναντι του 2013 (90,15). Ο αριθμός των κορυφαίων ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων που συμπεριελήφθησαν στον δείκτη το 2014, έφθασε τις 320.

Την πρώτη θέση κατέλαβαν και φέτος οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Κίνα, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιαπωνία. Από τις γειτονικές χώρες, η Τουρκία βρίσκεται στην 36η θέση (από την 38η πέρυσι), η Κύπρος στην 54η (από την 53η πέρυσι) και η Βουλγαρία στην 60ή (από την 56η).

Όσον αφορά στους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς διεθνώς, από όπου προήλθαν οι περισσότερες σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, στην κορυφή του δείκτη βρίσκεται, όπως και το 2014, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και ακολουθούν, κατά σειρά, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, η επιστημονική εταιρεία Μαξ Πλανκ της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

Ως βασικό κριτήριο για την κατάρτιση του δείκτη χρησιμοποιείται, πρωτίστως, ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται σε 68 αυστηρά επιλεγμένα περιοδικά από διάφορα επιστημονικά πεδία, αναλύοντας την προέλευση (χώρα και ερευνητικός φορέας) των συγγραφέων κάθε επιστημονικής δημοσίευσης και σταθμίζοντας την ειδική βαρύτητα κάθε άρθρου.

Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι δείκτες τέτοιου είδους τείνουν να υποεκτιμούν το ειδικό βάρος των Ελλήνων επιστημόνων, διεθνώς, καθώς πολλοί από αυτούς -αν όχι οι περισσότεροι- δημοσιεύουν άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά ως επιστήμονες του εξωτερικού, αφού εργάζονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα άλλων χωρών, συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις δημοσιεύσεις της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓύρη, η «θρεπτική τροφή»
Επόμενο άρθροΤο Athens Fringe Live 2015 επιτέλους ξεκινάει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ