Αρχική Καταστροφές Σήμα κινδύνου για τον Πάρνωνα

Σήμα κινδύνου για τον Πάρνωνα

0
Διαφήμιση

Την αποφυγή εκρίζωσης και αλόγιστης συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών συστήνει στους πολίτες των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα – υγροτόπου Μουστού παραπέμποντας στην υπ’ αριθμόν 1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη περί «Απαγόρευσης και ρύθμισης υλοτομιών και μεταφοράς δασικών προϊόντων».

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, απαγορεύεται πλήρως η εκρίζωση και η ολοκληρωτική αποκοπή αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών (τσάι του βουνού, ρίγανη, μαντζουράνα κ.α.), ενώ επιτρέπεται η συλλογή τους ατελώς και σε περιορισμένη ποσότητα (έως ένα κιλό), μόνο κατά την εποχή της ανθοφορίας και της ωρίμανσης, τον Ιούλιος και τον Αύγουστο και αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Η συλλογή πρέπει να γίνεται χειρωνακτικώς, με τη χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί των φυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή τους. Επιπλέον, τονίζεται ότι η εμπορία αρωματικών βλαστών επιτρέπεται, κατόπιν εγκρίσεως του Δασαρχείου, συμπληρώνοντας σχετική αίτηση και καταβολής του ανάλογου, σύμφωνα με τον κατ’ έτος πίνακα διατιμήσεως, μισθώματος και μόνο και εφόσον δε θίγεται η αρχή της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αναπαραγωγής των φυτών.

Ο Πάρνωνας φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία άγριων φυτών. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 900-1000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία 125 ανήκουν στην κατηγορία ενδημικών της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία επτά αποκλειστικά ενδημικών του Πάρνωνα.

Τα περισσότερα από τα ενδημικά, τέσσερα σε αριθμό, απαντώνται στην κορυφή του Πάρνωνα (Μεγάλη Τούρλα). Ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή του Πάρνωνα είναι το ενδημικό της Ανατολικής Πελοποννήσου (Πάρνωνας- Ταΰγετος) Sideritisclandestinasubsp. clandestina (Τσάι του βουνού), του οποίου η περιοχή εξάπλωσης έχει περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων ανθρωπογενών πιέσεων που υφίσταται, από την αλόγιστη συλλογή και παράνομη εμπορία του.

Ανάλογες συνέπειες έχουν υποστεί και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα, από τον άνθρωπο, αρωματικά φυτά του Πάρνωνα, όπως η ρίγανη (Origanumvulgare), η μαντζουράνα (Origanummajorana), το δίκταμο (Origanumscabrum) κ.ά. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας) η συλλογή και εμπορία ενδημικών φυτών απαγορεύεται.

Ο ΦΔ αναφέρει ότι “όλοι μαζί μπορούμε, με προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην προστασία και διατήρηση των τόσο σημαντικών για την περιοχή του Πάρνωνα αρωματικών και ενδημικών φυτών” και προτρέπει τους πολίτες να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τον Πάρνωνα και τις ομορφιές του, πάντα με σεβασμό στην φύση.

 

Πηγή: econews

Διαφήμιση