Αρχική Ειδήσεις Ποδήλατο και προγραμματισμός διαδρομών

Ποδήλατο και προγραμματισμός διαδρομών

0
Διαφήμιση

Όσοι έχετε κάνει έστω και μια μικρή βόλτα με το ποδήλατο, σίγουρα θα έχετε γοητευτεί διαπιστώνοντας ότι έτσι μπορεί κανείς να γνωρίσει την φύση από πιο κοντά. Ποδηλατώντας μπορείτε να ακολουθήστε διαδρομές που περιλαμβάνουν αμμώδεις δρόμους ή μονοπάτια στο δάσος.

Αντίθετα από τον οδηγό του αυτοκινήτου, ο ποδηλάτης μπορεί να απολαμβάνει το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων ανακαλύπτουν ότι μέχρι τώρα διένυαν διαδρομές χωρίς να μπορούν να θαυμάσουν τη μαγεία του φυσικού τοπίου.

Χώρια το γεγονός πως οι γιατροί βεβαιώνουν ότι η ποδηλασία είναι θαυμάσια άσκηση. Καταβάλλοντας μυική δύναμη βοηθάτε στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, χώρια την εκγύμναση των μυών.

Η επιλογή της κάθε διαδρομής γίνεται ανάλογα με τις προθέσεις και τις επιθυμίες του κάθε ποδηλατιστή. Άλλοι προτιμούν να ακολουθούν πιστά μια προγραμματισμένη πορεία, ενώ άλλοι συνηθίζουν να παίρνουν ένα δρόμο και να προχωρούν προς άγνωστη ή τυχαία κατεύθυνση.

Για τις πρώτες διαδρομές σας διαλέξτε μικρές διαδρομές που θα βοηθήσουν να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας. Μόνο αν είστε καλά γυμνασμένος, μπορείτε να συνέλθετε γρήγορα από την κούραση μιας μεγάλης διαδρομής.

Διαφορετικά θα ταλαιπωρηθείτε και τις επόμενες μέρες θα αισθάνεστε πολύ κουρασμένος/η. Γι’ αυτό δεν πρέπει να σπαταλήσετε όλες σας τις δυνάμεις από την πρώτη διαδρομή.

Παραπέρα, ένας χάρτης και ένα κοντέρ ποδηλάτου για την μέτρηση των χιλιομέτρων που διανύουμε θα βοηθήσει πολύ. Προφανώς, ο ποδηλάτης πρέπει να ξέρει να διαβάζει σωστά τους χάρτες.

Μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων μπορεί να φαίνεται εύκολη, αλλά όταν παρουσιάζει ανηφόρες, ίσως είναι εφικτή μόνο για πρωταθλητές ποδηλάτες.

Πάντως, όσο πεπειραμένος κι αν είναι κανείς στην ανάγνωση του χάρτη, πιθανά να ανακαλύψει στην πορεία πράγματα που δεν είναι σημειωμένα. Κι αυτό, βέβαια, είναι ένα από τα ευχάριστα της ποδηλασίας.

Εξάλλου, κάτι που πρέπει να υπολογίσετε από την αρχή είναι η καθυστέρηση που μπορεί να σας προκαλέσουν οι καιρικές συνθήκες και τα αξιοθέατα. Γι’ αυτό υπολογίστε πάντα κάποιον επιπλέον χρόνο στην πορεία σας.

Σε ένα σακίδιο που θα φέρετε στην πλάτη, ή σε κάποια από τα ειδικά βαλιτσάκια που μπορούν να προσαρμοστούν στη σχάρα ή στο τιμόνι, θα πάρετε μαζί καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακή κρέμα, αδιάβροχο, κάποια εργαλεία και ανταλλακτικά για τις μικροεπισκευές που μπορεί να χρειαστούν, νερό και τρόφιμα.

Έχετε, βέβαια, πάντα υπόψη ότι όσο λιγότερο βάρος κουβαλάτε, τόσο λιγότερη προσπάθεια θα χρειαστείτε να καταβάλετε και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ταχύτητά σας.

Προσοχή στο φρενάρισμα

Πολλές φορές οι πτώσεις στην ποδηλασία οφείλονται αποκλειστικά σε λανθασμένα φρεναρίσματα. Το σωστό φρενάρισμα γίνεται όταν πιέζετε ταυτόχρονα το μπροστινό και το πίσω φρένο. Η πίεση δυναμώνει σταδιακά κι έτσι πετυχαίνετε να φρενάρετε χωρίς να γλιστρήσετε.

Πρέπει να να ελαττώνετε την ταχύτητα σφίγγοντας ελαφρά το φρένο λίγο πριν πλησιάσετε σε κάποια στροφή, γιατί αν φρενάρετε απότομα μπορεί να χάσετε την ισορροπία σας.

Όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος το φρενάρισμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, γιατί το λάστιχο του φρένου δεν λειτουργεί κανονικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελαττώσετε την ταχύτητά σας σε αρκετή απόσταση πριν το σημείο όπου θέλετε να σταματήσετε, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γλιστρήσετε.

Προσοχή στις στροφές

Όταν ετοιμάζεστε να πάρετε στροφή, θα πρέπει να οδηγείτε με πολλή προσοχή για να μην βγείτε από το δρόμο.

Αποφύγετε να οδηγείτε ανοιχτά στη στροφή, και φροντίστε να ακολουθείτε πάντα την καμπύλη του δρόμου.

Μια ακόμη συμβουλή: στις στροφές το εσωτερικό πεντάλ θα πρέπει να είναι πάντα προς τα επάνω. Δηλαδή, στροφή αριστερά – αριστερό πεντάλ επάνω, στροφή δεξιά – δεξιό πεντάλ, επάνω. Διαφορετικά μπορεί να αγγίζει το οδόστρωμα και να προκαλέσει την ανατροπή σας.

Θ. Μπ.

Διαφήμιση