Αρχική Ειδήσεις Ποδηλασία: Τα πρώτα βήματα με σωστό ποδήλατο

Ποδηλασία: Τα πρώτα βήματα με σωστό ποδήλατο

0
Διαφήμιση

Tου Θανάση Μπαλοδήμα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης ή την ποδηλασία ως χόμπι και άθληση. Πιθανά έχει να κάνει με ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων εν μέσω κρίσης αποφεύγοντας τα έξοδα για καύσιμα ή εισιτήρια. Μπορεί να είναι επίσης μια «μόδα» της εποχής.

Σε κάθε περίπτωση, το ποδήλατο είναι εδώ, σε πόλεις αφιλόξενες για αυτό, καθώς όπως είναι άναρχα δομημένες λείπουν αναγκαίες υποδομές (βλ. ποδηλατόδρομοι), λείπει γενικώς οδηγική παιδεία, ενώ και το γεωφυσικό περιβάλλον της χώρας (υψομετρικές διαφορές, ανηφόρες – κατηφόρες μέσα στις πόλεις) κάνει την ποδηλασία πιο δύσκολη για τους αρχάριους (σκεφτείτε π.χ. όσους μένουν στο Γαλάτσι, τα Τουρκοβούνια, τον Λυκαβηττό, ή το Λόφο Στρέφη). Γενικώς υπάρχουν λόγοι αποθάρρυνσης.

Η αρθρογραφία που εγκαινιάζει σήμερα το www.ecozen.gr σχετικά με την ποδηλασία, όπως και άλλα ζητήματα που θα μας φιλοξενήσουν στο μέλλον (π.χ. η πεζοπορία) δεν έχει σκοπό να λύσει όλα τα προβλήματα, δεν μπορεί άλλωστε να το κάνει.

Ωστόσο μπορεί να δώσει κάποιες πρακτικές συμβουλές για το ζήτημα σε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τώρα την ποδηλασία, ή κάνουν τα πρώτα τους βήματα και θα ήθελαν να προσχωρήσουν σε ένα επόμενο στάδιο.

Έχουν τύπους και μεγέθη

Το πρώτο βασικό βήμα, είναι η επιλογή του σωστού ποδηλάτου. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή πώλησης παιχνιδιών συχνά – πυκνά βγάζουν ποδήλατα σε προσφορά, και όντως μπορείτε να προμηθευτείτε εκεί ένα φτηνό ποδήλατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας κάνει.

Τα ποδήλατα είναι διαφόρων τύπων και έχουν μεγέθη. Επιπλέον, τα ποδήλατα που πωλούνται σε τέτοια υπερ-καταστήματα συνήθως χρειάζονται ρυθμίσεις που δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Οπότε αργά ή γρήγορα αναγκαστικά θα απευθυνθείτε στον ποδηλατά της γειτονιάς σας ή στο εξειδικευμένο κατάστημα για να σας κάνει τις ρυθμίσεις αυτές πληρώνοντας φυσικά γι’ αυτές τους τις υπηρεσίες.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς

Επομένως γλιτώστε τον εαυτό σας από τον κόπο. Απευθυνθείτε κατ’ ευθείαν σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα, ή στον παραδοσιακό ποδηλατά της γειτονιάς σας.

Περιγράψτε τους ακριβώς για τι είδους διαδρομές θέλετε το ποδήλατο (για δρομολόγια στην πόλη από την σπίτι στη δουλειά ή στη σχολή, για διαδρομή μέρος της οποίας καλύπτεται από τον ηλεκτρικό, για βόλτες αναψυχής σε άσφαλτο και ομαλό χωματόδρομο, για ταχύτητες, για ανώμαλους δρόμους σε βουνό) και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο ποδηλάτου από τους διάφορους που κυκλοφορούν (π.χ. city, σπαστό, trekking, mountain, κούρσα).

Θα μετρήσει το ύψος σας και θα σας δώσει το αντίστοιχο μέγεθος – ύψος σκελετού, καθώς (και) τα ποδήλατα έχουν μεγέθη και ύψη. Προσοχή: ένα λάθος μέγεθος ποδηλάτου, προκαλεί πρόσθετη κούραση ακόμα και τραυματισμούς.

Θα σας ρυθμίσει επίσης το ύψος και τη θέση της σέλας (πιο μπροστά ή πιο πίσω). Το ύψος του τιμονιού. Ακόμα – ακόμα θα σας πει τι τιμόνι χρειάζεστε ως ποδηλάτης (πιο πλατύ ή πιο στενό) ανάλογα με το άνοιγμα του θώρακά σας. Θα σας εξηγήσει και θα σας δείξει τη θέση του πέλματος πάνω στο πεντάλ. Ζητήματα όλα βασικά για τα επόμενα βήματά σας στην ποδηλασία.

Καλές τιμές

Ως προς την τιμή που θα καταφέρετε σε ένα τέτοιο κατάστημα, παρατηρείται ότι λόγω κρίσης μπορείτε να βρείτε και εκεί προσφορές. Επιπλέον, ως πρώτο σας ποδήλατο μπορείτε να αγοράσετε από τον ποδηλατά σας ένα μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή κατάσταση.

Τα μεταχειρισμένα είναι συνήθως ανθρώπων που αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την εμπλοκή τους στην ποδηλασία με ένα ποδήλατο μεγαλύτερων δυνατοτήτων. ‘Η αποφάσισαν να αλλάξουν τύπο διαδρομών. ‘Η ανθρώπων που κάνοντας λάθος επιλογές στα πρώτα στάδια ενασχόλησής τους με το άθλημα, απογοητεύτηκαν και έσπευσαν να …ξεφορτωθούν το ποδήλατό τους.

Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την ένταξη μας σε αυτή την τρίτη κατηγορία.

Διαφήμιση