Αρχική Ειδήσεις Πεθαίνουν 3,2 εκατ άνθρωποι ετησίως λόγο… ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πεθαίνουν 3,2 εκατ άνθρωποι ετησίως λόγο… ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
Διαφήμιση

Η ρύπανση ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, δηλαδή περισσότερους από τους θανάτους από AIDS και ελονοσία μαζί, αποκάλυψαν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

Ουσιαστικά περισσότεροι από δύο εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποφεύγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, αν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τηρούνται, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στα μικροσωματίδια που αιωρούνται στον αέρα μικρότερα των 2,5 μικρομέτρων, τα οποία μπορούν να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πνευμονικών νοσημάτων όπως το εμφύσημα και ο καρκίνος.

Οι συγκεντρώσεις αυτές προέρχονται από την καύση άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από εκπομπές καυσαερίων αυτοκινήτων και άλλες εκπομπές από βιομηχανικές δραστηριότητες.

Στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα οι συγκεντρώσεις αυτές παράγονται κυρίως από σόμπες άνθρακα ή ξύλου που χρησιμοποιούνται στις κατοικίες για μαγείρεμα ή θέρμανση.

Η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλον με συγκεντρώσεις άνω των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο αέρα, το μέγιστο επιθυμητό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας και Κίνας, οι συγκεντρώσεις αυτές υπερβαίνουν ακόμη και τα 100 μικρογραμμάρια.

“Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε κατά πόσο τα διάφορα μέρη κόσμου θα πρέπει να μειώσουν τα μικροσωματίδια αυτά ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα”, εξήγησε ο Τζόσουα Απτε, του πανεπιστημίου του Τέξας. Σύμφωνα με τον ερευνητή, το υπολογιστικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε γι αυτή τη μελέτη “μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψη στρατηγικών για την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Η Ινδία και η Κίνα πρέπει να μειώσουν το μέσο επίπεδο των μικροσωματιδίων τους από 20 έως 30% για να διατηρηθεί το επίπεδο θνησιμότητας στα σημερινά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τη δημογραφική τους ανάπτυξη, εκτιμούν οι ερευνητές.

Ωστόσο, παρά τις μειώσεις αυτής της κλίμακας, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων πιθανόν να παραμείνει αρκετά υψηλότερη από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Για την επίτευξη του στόχου των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, δραστικά μέτρα είναι απαραίτητα: για τη μείωση κατά το ήμισυ της θνησιμότητας που οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ρύπανσης πρέπει να μειώσουν κατά 68% την πυκνότητα των μικροσωματιδίων σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, σύμφωνα με τη μελέτη.

Και αν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμείνουν αμετάβλητα, η θνησιμότητα κατά συνέπεια θα αυξηθεί κατά 21% στην Ινδία και κατά 23% στη Κίνα.

Επιπλέον, με τη γήρανση του πληθυσμού, θα αυξηθεί ο αριθμός των ευπαθών ατόμων σε ασθένειες που έχουν σχέση με τη ρύπανση.

Στις χώρες της Ασίας το 72% των 3,2 εκατομμυρίων θανάτων ετησίως οφείλεται στη ρύπανση.

Στις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης όπως οι ΗΠΑ, μια μείωση 25% των συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων θα σώζει 500.000 ζωές ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣωρεία παραβάσεων στη μονάδα ανακύκλωσης Ασπρόπυργου
Επόμενο άρθροΗ περιπέτεια…αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ