Αρχική Ειδήσεις Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών

0
Διαφήμιση

Οι εκτεταμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή σχεδόν βάση στη Μεσόγειο ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF – International Maritime Rescue Federation), στο οποίο η Ελλάδα έδωσε ισχυρό παρόν με την αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τη 1 έως τις 4 Ιουνίου στο Bremerhaven της Βόρειας Γερμανίας, αποτέλεσε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ στελεχών και εθελοντών διασωστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο και το παρακολούθησαν πάνω από 270 σύνεδροι.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκειά του είχαν σχέση, μεταξύ άλλων, με την πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα, την οργάνωση και τη διοίκηση των διασωστικών οργανώσεων, την διαχείριση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, τα μη επανδρωμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και τη διάσωση, την εκπαίδευση, την επικοινωνία και το marketing.

Συγχρόνως, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του IMRF για την ανταλλαγή πληρωμάτων σκαφών μεταξύ των οργανισμών που είναι μέλη της Ομοσπονδίας.

Στο μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Κωνσταντίνος Μητράγκας.

Ο ίδιος υπερθεμάτισε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές αρχές και οι διασώστες της ΕΟΔ στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς ο αριθμός των διασωστικών σκαφών είναι μικρός, ενώ ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά παράλια είναι τόσο μεγάλος και καθημερινά αυξανόμενος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της διάσωσης, διαχείρισης και περίθαλψής τους.

Μάλιστα, κάλεσε τη διοίκηση και τα μέλη του IMRF να “σκύψουν” πάνω από το πρόβλημα, στηρίζοντας τους φορείς που καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες με λιγοστά μέσα. Για το θέμα των μεταναστών ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ έδωσε συνέντευξη και στην Deutche Welle (http://www.dw.de/sea-rescuers-discuss-mediterranean-refugee-crisis/a-18497106 & http://www.dw.de/seenotretter-im-mittelmeer-fordern-unterst%C3%BCtzung/a-18494049).

Για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μίλησε από την πλευρά του στην παρουσίασή του ο Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης, Νίκος Πρίπορας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη χρήση των μη επανδρωμένων συστημάτων (drones) και στους τρόπους που αυτά αξιοποιούνται από τις διασωστικές οργανώσεις, απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη χρήση τους στη θαλάσσια διάσωση.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς εκπροσώπους διασωστικών οργανώσεων, ενώ ιδιαίτερη αξία είχε η συνάντησή της με τον κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, Επίτιμο Γενικό Γραμματέα του IMO (International Maritime Organization) και σπουδαία προσωπικότητα στο χώρο της ναυτιλίας. Ταυτόχρονα, γνώρισε από κοντά ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στη θαλάσσια διάσωση και έθεσε τις βάσεις για διεθνείς συνεργασίες με διασωστικές οργανώσεις.

Διαφήμιση