Αρχική Καταστροφές Καμπανάκι κινδύνου κρούουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

0
Διαφήμιση

Σε σχέση με την φωτιά στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, που ξέσπασε το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επισημαίνουν τα εξής:

Τα καυσαέρια από την φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνεςi, που είναι πολύ καρκινογόνες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.α.).

Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με την χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλλει και στην μελλοντική αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής, που θα εκτεθεί στα καυσαέρια.

Είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Αττικής μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια. Θα πρέπει να αναζητηθούν και ουσιαστικά αίτια, που σχετίζονται με την υπολειτουργία ή την μη λειτουργία των μονάδων, λόγω έλλειψης αντικειμένου, που είναι αποτέλεσμα της λίγης ανακύκλωσης που υπάρχει σήμερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Θα πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και πυρασφάλειας όλων αυτών των μονάδων σε Αττική και αλλού, στο κατά πόσο δηλαδή τηρούν τους απαραίτητους όρους, διότι είναι πολύ επικίνδυνες και δύσκολα κατασβέσιμες οι πυρκαγιές τους.

Τίθεται για άλλη μία φορά το θέμα της σχέσης των ΡΟΜΑ με την ανακύκλωση. Προτείνουμε να γίνουν δύο ενέργειες: α) να ενημερωθούν οι ΡΟΜΑ ότι εκτίθενται συνεχώς οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε κινδύνους για την υγεία τους και β) η πολιτεία να ασκήσει επιτέλους μία αποτελεσματική πολιτική ένταξης αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω της δημιουργίας Πράσινων Σημείων παντού, που λύνουν και πολλά άλλα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων.

Προτείνεται να εκτιμήσουν οι αρμόδιες αρχές έκτακτων καταστάσεων, δύο πιθανές ενέργειες: α) μήπως ειδοποιηθεί ο ευρύτερος πληθυσμός της περιοχής, που εκτίθεται στα καυσαέρια, να παραμείνει στις κατοικίες του με κλειστές πόρτες και παράθυρα, και β) εάν υπάρχουν άτομα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καλόν είναι να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους και να μετακινηθούν μακριά από την έκθεση στα καυσαέρια μέχρι να σβηστεί οριστικά η πυρκαγιά.

Παράλληλα, πρέπει να εκτιμηθεί η ανάγκη για τη λήψη απαραίτητων μέτρων για τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε επικίνδυνες ουσίες. Τέλος, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα ελέγχου και μέτρησης των επιπέδων επικίνδυνων ουσιών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Διαφήμιση