Αρχική Ειδήσεις Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη στο Θέατρο Badminton

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη στο Θέατρο Badminton

0
Διαφήμιση

Φέτος το καλοκαίρι, το Θέατρο Badminton ανοίγει τον «Κύκλο Αρχαίου Δράματος», παρουσιάζοντας στην κεντρική σκηνή του την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος με 200 και πλέον σκηνοθεσίες – ανάμεσά τους 40 τραγωδίες – σε ελληνικά κρατικά θέατρα, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο εξωτερικό, για πρώτη φορά σκηνοθετεί την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, δίνοντάς μας μια νέα συναρπαστική ανάγνωση του κλασσικού μύθου.

Η Ηλέκτρα έκανε πρεμιέρα στις 12 Ιουνίου με μια μεγάλη διεθνών προδιαγραφών παραγωγή, που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή το καλύτερο πρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, όχι μόνο με το εγχώριο κοινό, αλλά και με τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας:

το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά με συνοδεία υπέρτιτλων σε ξένες γλώσσες, δίνοντας την ευκαιρία σε θεατρόφιλους απ’ όλον τον κόσμο να παρακολουθήσουν μια μοναδική σύζευξη του αρχαίου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ανοίγοντας ένα σημαντικό παράθυρο για το ελληνικό θέατρο προς το διεθνές ακροατήριο.

Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου υπογράφει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, τη μετάφραση ο Κ.Χ. Μύρης, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, τη χορογραφία η Αντιγόνη Γύρα, τους φωτισμούς οΛευτέρης Παυλόπουλος και τη μουσική ο Γιάννης Αναστασόπουλος.

Τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμηνεύει μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, η κάτοχος του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» Μαρίνα Ασλάνογλου και το ρόλο του Ορέστη ο Θανάσης Κουρλαμπάς. Στη διανομή της παράστασης βρίσκονται δύο κορυφαίες μορφές του ελληνικού θεάτρου, η Ρένη Πιττακή και ο Γιάννης Βόγλης. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Άγγελος Μπούρας και ένας 15μελής γυναικείος χορός δίνουν σάρκα και οστά στον μύθο.

Η Ηλέκτρα αποτελεί μια σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της μεταμέλειας και της Δικαιοσύνης. Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο της Ηλέκτρας και του αδερφού της Ορέστη να εκδικηθούν το θάνατο του πατέρα τους. Βήμα βήμα, τα δυο αδέρφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, μέχρι να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η λεπτότητα με την οποία ο Ευριπίδης ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα καίρια και επιτακτικά, καθιστά την Ηλέκτρα ένα από τα αρτιότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Διαφήμιση