Αρχική Ειδήσεις Η επιστροφή του Ασπροπάρη θα λύσει το μυστήριο

Η επιστροφή του Ασπροπάρη θα λύσει το μυστήριο

0
Διαφήμιση

Ένας ξεχωριστός γύπας και η δορυφορική τηλεμετρία θα λύσουν πολλά «μυστήρια». Εδώ και τρία χρόνια η ομάδα της Ορνιθολογικής προσπαθεί να παγιδεύσει έναν ενήλικο Ασπροπάρη, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά χωρίς επιτυχία, μέχρι σήμερα!

Παρά τις προφανείς δυσκολίες, με λιγότερα από 15 ζευγάρια Ασπροπάρη στην ελληνική επικράτεια, η ομάδα της Ορνιθολογικής κατάφερε να παγιδέψει (για επιστημονικό σκοπό) έναν ενήλικο Ασπροπάρη, στην περιοχή της Κόνιτσας.

Η θέση, όπου παγιδεύτηκε αυτός ο ξεχωριστός γύπας, προετοιμαζόταν προσεκτικά για πάνω από έναν μήνα: μια μικρή καλύπτρα είχε κρυφτεί ανάμεσα στα δέντρα, μια ειδικά κατασκευασμένη παγίδα είχε στηθεί και καμουφλαριστεί και κάμερες είχαν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση των κινήσεων των Ασπροπάρηδων και κάθε άλλου πουλιού που θα πλησίαζε τη θέση. Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι την επιλεγμένη θέση την επισκέπτονταν συχνά οι γύπες, η διαδικασία της παγίδευσης ξεκίνησε.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά όταν η ομάδα ήταν τόσο αποφασισμένη να παγιδεύσει με ασφάλεια έναν Ασπροπάρη! Και έφτασε η μέρα που όλες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την «επιχείρηση» και τελικά. τσακ! Ένας υπέροχος αρσενικός ενήλικος Ασπροπάρης, ο οποίος βαφτίστηκε Αώος, από το όνομα του κύριου ποταμού της περιοχής όπου πιάστηκε.

Μετά τη λήψη ορισμένων βιομετρικών μετρήσεων, στην πλάτη του πουλιού τοποθετήθηκε ένας δορυφορικός πομπός, που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ορνιθολογική να παρακολουθήσει όλες τις κινήσεις του πουλιού, τόσο εδώ, στην περιοχή αναπαραγωγής του, όσο και μετέπειτα κατά τη μετανάστευσή του προς την Αφρική.

Τότε θα μάθουμε ποια διαδρομή ακολουθούν οι έμπειροι, ενήλικοι Ασπροπάρηδες: την ασφαλή αλλά πιο μακρινή διαδρομή μέσω της Τουρκίας ή την συντομότερη και πιο επικίνδυνη διάσχιση της Μεσογείου; Αλλά και πολλά άλλα «μυστήρια» αναμένεται να αποκαλυφθούν χάρη στη δορυφορική τηλεμετρία, όπως η ακριβής θέση φωλιάσματος του πουλιού, αλλά και οι απειλές που αντιμετωπίζει.

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στην ομάδα του Προγράμματος να προχωρήσει σε καλύτερες και πιο στοχευμένες δράσεις διατήρησης με στόχο τη διάσωση του ξεχωριστού αυτού γύπα και τη διαφύλαξή του στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» υλοποιείται από την Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας BSPB, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών RSPB, με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Διαφήμιση