Αρχική Καταστροφές Greenpeace: Κοκτέιλ φυτοφαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Greenpeace: Κοκτέιλ φυτοφαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη!

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα της Greenpeace σε οπωρώνες μηλιών αποκαλύπτει τις συνέπειες της βιομηχανικής γεωργίας σε νερό και χώμα. Κοκτέιλ φυτοφαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, ανάμεσά τους και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Greenpeace που έγινε σε δείγματα νερού και χώματος σε οπωρώνες μηλιών στην Ελλάδα και έντεκα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύθηκαν είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατάργηση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων ξεκινώντας από την απαγόρευση του «πιθανώς καρκινογόνου» Glyphosate, ενεργού συστατικού του Roundup της Monsanto και να υποστηρίξει έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία στη χώρα.

Στην Ελλάδα αναλύθηκαν 5 δείγματα (3 χώματος και 2 νερού) από οπωρώνες μηλιών σε τρεις περιοχές της χώρας (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία) και βρέθηκαν 5 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων το εντομοκτόνο Dieldrin που είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες, 10/10 εμμονή στο περιβάλλον και είναι απαγορευμένο επί σειρά δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανίχνευση του Dieldrin ενισχύει τις υποψίες ότι μερικά από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας παρά την απαγόρευσή τους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ελληνικών δειγμάτων συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Greenpeace, η οποία αποκαλύπτει το τοξικό φορτίο που προκαλεί η βιομηχανική παραγωγή μήλων στην Ευρώπη και παράλληλα προβάλλει κάποιες από τις βιώσιμες λύσεις που ήδη εφαρμόζονται από αγρότες σε όλη την Ευρώπη για την προστασία της παραγωγής τους χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.

Το πρώτο μέρος της Έκθεσης αναφέρεται στα διεξοδικά αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων. Στο σύνολο των 85 δειγμάτων, βρέθηκαν 53 διαφορετικά φυτοφάρμακα, ενώ το 75% των δειγμάτων περιείχε τουλάχιστον ένα από αυτά τα φυτοφάρμακα.

Τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο έδαφος είναι το μυκητοκτόνο boscalid, το εντομοκτόνο DDT και το εντομοκτόνο chlorpyrifos-ethyl, ενώ στο νερό το boscalid και το εντομοκτόνο chlorantraniliprol.

Και τα τέσσερα αυτά φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα. Επιπλέον, επτά από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έπειτα από κατ’ εξαίρεση έγκριση κάποιου κράτους μέλους.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει κάποιες βιώσιμες λύσεις στην παραγωγή μήλων που μειώνουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων. Ένα ισορροπημένο αγρο-οικοσύστημα είναι το κλειδί για βιώσιμη παραγωγή με αυξημένη ανθεκτικότητα σε επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες και με παράλληλη προστασία των ωφέλιμων οργανισμών.

Η λίπανση, η διαχείριση του εδάφους, οι προστατευτικές καλλιέργειες και η κλάδευση βελτιώνουν την ανάπτυξη και τη θρεπτική κατάσταση των μηλιών, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν με άμεσο και έμμεσο τρόπο την ευπάθεια του δέντρου και των καρπών σε ασθένειες. Ένα σταθερό και υγιές αγρο-οικοσύστημα ωφελεί τους φυσικούς εχθρούς, όπως τις σφήκες, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα γύρης και νέκταρ. Η διατήρηση των φυσικών εχθρών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών, όπως ο κόκκινος τετράνυχος.

«Τα άσχημα νέα είναι ότι τα περισσότερα τυχαία δείγματα νερού και χώματος που αναλύσαμε βρέθηκαν γεμάτα υπολείμματα χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόβλημα της κατεστραμμένης και καταστροφικής βιομηχανικής γεωργίας έχει λύση και λέγεται βιώσιμη γεωργία, στην οποία πρέπει επειγόντως να στραφεί η αγροτική παραγωγή.

Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να παράγουμε τροφή χωρίς να δηλητηριάζουμε το νερό, το χώμα, τον αέρα, την τροφή και την υγεία αγροτών, καταναλωτών και περιβάλλοντος», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου:

  • να καταργήσει τη χρήση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, απαγορεύοντας σε πρώτο στάδιο το «πιθανώς καρκινογόνο» Glyphosate, ενεργό συστατικό του Roundup της Monsanto, το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο που κυκλοφορεί και στη χώρα μας,
  • να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, την εξακρίβωση των γεωργικών πρακτικών που προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση από φυτοφάρμακα, καθώς και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους,
  • Να υποστηρίξει την έρευνα και ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών, με έμφαση στις πρακτικές της βιώσιμης γεωργίας.

Οι αποτυχίες και επιπτώσεις του βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας παρουσιάζονται από την Greenpeace στη νέα σελίδα που προ(σ)καλεί όλους όσοι θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της διατροφής τους, να θέσουν στον εαυτό τους προκλήσεις που δίνουν ποιότητα στο φαγητό και τη ζωή μας: στον κόσμο της Βιώσιμης Γεωργίας!

Διαφήμιση