Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Επίσκεψη δυο ευρωβουλευτών στη Σίφνο

Επίσκεψη δυο ευρωβουλευτών στη Σίφνο

0
Διαφήμιση

Τη Σίφνο επισκέφτηκαν οι ευρωβουλευτές του ισπανικού κόμματος Podemos, Miguel Urban, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και των Αγροτικών και Υπαίθριων περιοχών, και Estefania Torres μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, το διήμερο 5 & 6 Ιουνίου, προσκεκλημένοι της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου(Σ.Ε.Σ.).

Αφορμή για την επίσκεψη των δύο ευρωβουλευτών και των στενών συνεργατών τους είναι οι προσπάθειες και οι προοπτικές του νησιού μας στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας, οι μέχρι τώρα εμπειρίες τους και οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η Ισπανική αποστολή ενδιαφέρθηκε επίσης για τα θέματα της ανακύκλωσης, ενθουσιάστηκε με το πρόγραμμα παραγωγής υφασμάτινων τσαντών προς αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας και μείωσης της χρήσης της που προωθεί η Σ.Ε.Σ. στο νησί και συζήτησε αναλυτικά την προοπτική χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού.

Η ομάδα ξεναγήθηκε στο νησί από μέλος της Σ.Ε.Σ. και στη συνέχεια έγινε συνεδρίαση με στελέχη και άλλα μέλη της Σ.Ε.Σ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Σίφνου και στελέχη του Δήμου που είναι και μέλη της Σ.Ε.Σ.

Στη συνάντηση αυτή, οι ευρωβουλευτές ανέλυσαν την εμπειρία τους από το ισπανικό νησί El Hierro, ένα νησί του συμπλέγματος των Καναρίων νήσων που έχει πετύχει 100% ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ΑΠΕ παρότι ανήκει, όπως και η Σίφνος, στα μη διασυνδεδεμένα με το κεντρικό δίκτυο νησιά.

Το έργο σχεδιάστηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων (ITC) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την κεντρική Ισπανική κυβέρνηση, το Δήμο του El Hierro και την UNELCO SA (εταιρία παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας).

Οι Ισπανοί ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν να φέρουν σε επαφή τη Σ.Ε.Σ. και το Δήμο Σίφνου με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων (ITC).

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν τα κοινά δεδομένα αλλά και οι διαφορές με το παράδειγμα του Ισπανικού νησιού και δόθηκε η αμοιβαία διαβεβαίωση και πρόθεση και των δύο πλευρών για συνέχεια στην επικοινωνία και η ανταλλαγή εμπειριών.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here