Αρχική Ειδήσεις Έκθεση «Ταξίδι στην Ελλάδα του΄60″ του φωτογράφου Wolf Suschitzky στη Σκιάθο

Έκθεση «Ταξίδι στην Ελλάδα του΄60″ του φωτογράφου Wolf Suschitzky στη Σκιάθο

0
Διαφήμιση

Τα εγκαίνια της έκθεσης του φωτογράφου Wolf Suschitzky θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου.

Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον ίδιο. Εκτός από τρεις, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, δώρο του Suschitzky προς τον Ν. Χ. Γκίκα, οι υπόλοιπες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια.

Η γνωριμία του Suschitzky με το ζωγράφο John Craxton θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Ύδρα, στο αρχοντικό του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπου και θα φωτογραφήσει τους δύο καλλιτέχνες. Την έκθεση συμπληρώνουν τα τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί.

Στην έκθεση θα προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους Μιχάλης της Σκιάθου σε σκηνοθεσία του John Ingram, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η ταινία γυρίστηκε στη Σκιάθο και ήταν η αφορμή για την οποία ο Suschitzky βρέθηκε εκεί και είχε την ευκαιρία να απεικονίσει μέσα από την προσωπική του ματιά την ελληνική πραγματικότητα.

«Δούλεψα σε μια ταινία μικρού μήκους σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί. Αυτό έγινε όσο ήταν ακόμα ανεξερεύνητο. Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία τότε, ούτε αεροδρόμια, ούτε δρόμοι, μόνο ένα μοναδικό εστιατόριο. Αλλά υπήρχαν πολλοί αξιαγάπητοι άνθρωποι, που ήταν ευγενικοί και εξυπηρετικοί», η δήλωση του φωτογράφου Wolf Suschitzky για το έργο του.

Η κυρία Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη θα παρουσιάσει τα εγκαίνια της έκθεσης στις 5 Ιουλίου.

Ακόμα θα προβληθεί μήνυμα-χαιρετισμός του φωτογράφου από το Λονδίνο, το οποίο πραγματοποίησε ο Andrew Wiggins ειδικά για αυτή την έκθεση και τα εγκαίνια θα κλείσουν με την προσωπική μαρτυρία του Σκιαθίτη, κυρίου Δημήτρη Κοντού, από τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους “ο Μιχάλης της Σκιάθου”. Τα εγκαίνια θα χαιρετήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κ.κ. Χρυσόστομος.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο κτήριο Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα 24 Απριλίου με 27 Ιουνίου και μεταφέρεται στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς το Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα 6 Ιουλίου με 20 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, καθημερινά 9:30-20:00.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here