Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Διατίθενται 10,5 εκατ ευρώ για το προγράμματα δασοπροστασίας

Διατίθενται 10,5 εκατ ευρώ για το προγράμματα δασοπροστασίας

0
Διαφήμιση

Θέματα δασοπροστασίας και οι εξεταζόμενες αλλαγές στη δασική νομοθεσία, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και οι γενικοί διευθυντές δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας. Σχετικά με το θέμα ο υπουργός αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:

«Πρέπει να γίνουν επειγόντως ενέργειες φέτος, αλλά επειδή υπάρχουν παθογένειες που δεν θεραπεύονται σε μια χρονιά, πρέπει να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός για του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μπήκαν όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να έχουμε μια σωστή δασοπροστασία και κυρίως πάταξη κάθε αυθαιρεσίας στα ζητήματα των δασών»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι οι αλλαγές στη δασική νομοθεσία συνιστούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά τις διατάξεις των νόμων 4280 και 4315 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπαλλήλους, που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα θέματα της δασικής νομοθεσίας, συζητήθηκαν αναγκαίες αλλαγές και τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διατάξεις της, αναδείχθηκαν τα προβλήματα εφαρμογής των δύο τελευταίων νόμων, και ζητήθηκε από τις δασικές υπηρεσίες να αποστείλουν άμεσα στην πολιτική ηγεσία τις αναλυτικές τους προτάσεις.

Η σύσκεψη με τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, συνεχίστηκε για τα θέματα της δασοπροστασίας, προκειμένου να προχωρήσει ο καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών και η σύνδεση μεταξύ της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Σχετικά με τη δασοπροστασία, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι από την πλευρά του ΥΠΑΠΕΝ έχουν ήδη εγκριθεί για φέτος περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα όπως το Ειδικό Πρόγραμμα “Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών έτους 2015” με προϋπολογισμό 1.550.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα Δασοπροστασίας 2015 με πόρους άνω των 4.500.000 ευρώ για την πρόληψη και τη φύλαξη των δασών κατά τη φετινή χρονιά, το Πρόγραμμα «Αντιπυρική Προστασία Δασών και Δασικών Εκτάσεων» προϋπολογισμού συνολικού ύψους 1.550.000 ευρώ κυρίως για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα «Υποστήριξη του Αντικειμένου της Δασοπροστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ για τον εξοπλισμό της Δασικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον 1.865.000 ευρώ διατίθενται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την χρηματοδότηση κυρίως εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

Για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, στα ανωτέρω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 63,5 εκατομμύρια ευρώ, που είναι διαθέσιμα για έργα αντιπυρικής προστασίας, δασικής οδοποιίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Διαφήμιση