Αρχική Ειδήσεις ΑΡΧΕΛΩΝ: Ξενύχτια εθελοντών για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

ΑΡΧΕΛΩΝ: Ξενύχτια εθελοντών για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών

0
Διαφήμιση

Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα και ο ΑΡΧΕΛΩΝ τις υποδέχεται με προγράμματα προστασίας των φωλιών τους σε 70 χιλιόμετρα παραλιών στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Μαζί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχουν πάνω από 400 εθελοντές, που έως τον Οκτώβριο, θα μείνουν στην Ελλάδα για να προστατεύουν τις παραλίες και για να ενημερώνουν τους επισκέπτες.

Οι εθελοντές μένουν στους Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου στις κυριότερες περιοχές που γεννούν και ζουν οι θαλάσσιες χελώνες (Ζάκυνθο, Κορώνη, Κυπαρισσία, Αμβρακικός Κόλπος, Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσσαρά). Οι εθελοντές, στην πλειονότητα νέοι επιστήμονες, έρχονται με δικά τους έξοδα, μένουν σε σκηνές και ζούνε κοινοτική ζωή, μοιράζοντας τα έξοδα της διατροφής τους, τρώνε όλοι μαζί, περνάνε τις ελεύθερες ώρες τους μαζί και φυσικά μοιράζονται τον έναν κοινό στόχο: την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. ρχονται από χώρες όπως Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία … αλλά και φυσικά από την Ελλάδα.

Είναι αξιοσημείωτο, αλλά και συγκινητικό, ότι για το 2015 ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει λάβει 16% περισσότερες αιτήσεις για τα προγράμματά, ειδικότερα από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου έχουν υπερκαλυφθεί οι ανάγκες σε εθελοντές. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας τονίζεται: «Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και μας γεμίζει χαρά και περηφάνια.

Σημαντική επίσης είναι η παρουσία των εθελοντών που κάνουν πρακτικές στο πλαίσιο των απαιτήσεων των Πανεπιστημίων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε σχεδόν τον διπλασιασμό των φοιτητών από ξένα Πανεπιστήμια που κάνουν πρακτική στον ΑΡΧΕΛΩΝ σε σύγκριση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε λάβει 85 αιτήσεις για πρακτικές και έχει προχωρήσει η συνεργασία με τις 70 απ’ αυτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόμαστε και τα οποία είναι University College Cork, Center of Life and Food Sciences Weihenstephan School of Forest Science and Resource Management, ENSAI (University of Lorraine), GMIT (Galway Mayo Institute of Technology), Helicon Opleidingen, HoGent, INSEEC Business School, Intstitut Jean Errecart-Lycee Jean Errecar».

Όπως τόνισε ο διευθυντής του ΑΡΧΕΛΩΝ «το σημαντικότερο από όλα, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον, είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιθυμούν να αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους στην προστασία ενός απειλούμενου είδους και να προσφέρουν στον πλανήτη μας, που τόσο μας χρειάζεται αλλά και τόσο τον χρειαζόμαστε!».

Ερη Δρίβα

Διαφήμιση