Αρχική Ειδήσεις Ζωντανά Βιβλία στο Μουσείο Μπενάκη

Ζωντανά Βιβλία στο Μουσείο Μπενάκη

0
Διαφήμιση

Στις 31 Μαΐου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Μαζί της η ομάδα “Μυθολόγιο” με αφηγήσεις και αφηγηματικά παιχνίδια.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη μετακομίζει για δεύτερη φορά στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, σε έναν ανοιχτό χώρο όπου σε συνεργασία με την ομάδα “Μυθολόγιο” θα γεμίσει με πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που θα μας βάλουν στις ζωές τους αλλά και αφηγήσεις και αφηγηματικά παιχνίδια που θα μας μεταφέρουν σε μυθικά μονοπάτια.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προτείνει την ανθρώπινη επαφή ως το καλύτερο αντίδοτο στις διακρίσεις, και μια φιλική κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο με τα Ζωντανά Βιβλία, με ανθρώπους δηλαδή που αφηγούνται πώς έχουν δεχτεί το ρατσισμό μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, ως το απλούστερο εργαλείο για την κατανόηση του άλλου και την αντιμετώπιση της άγνοιας που γεννά προκαταλήψεις.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος για κοινωνική αλλαγή, το Human Library Organization, το οποίο προσμετρά εκατοντάδες Ζωντανές Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.

Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες διακρίσεων: πρόσφυγες, μετανάστριες, άτομα με αναπηρία, γκέι άντρες, οροθετικούς, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών, άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 από τις 13:00 ως τις 18:00, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στον αριθμό 138 της οδού Πειραιώς. Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα Ζωντανά Βιβλία, να ακούσουν τις ιστορίες τους, να τους κάνουν ερωτήσεις για να μάθουν όσα ίσως φοβούνταν να ρωτήσουν και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχονται ακόμα Ζωντανά Λεξικά (διερμηνεία) στα Αγγλικά, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου.

Το Μυθολόγιο συμπράττει και συμμετέχει στην εκδήλωση της Ζωντανής Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Μπενάκη, την Κυριακή 31 Ιουνίου με τις ακόλουθες δράσεις:

  • 15:00-16:00 Επιτραπέζια αφηγηματικά παιχνίδια γεμάτα φαντασία και δημιουργικότητα για να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες.
  • 16:00 – Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από διαφορετικές γωνιές του κόσμου για να ταξιδέψουμε στο “αλλιώτικο” και από “αλλού φερμένο”. Συμμετέχουν οι αφηγητές – αφηγήτριες: Μάνια Μαράτου, Σύλβια Βενιζελέα και Αντρέας Μιχαηλίδης.

“Γιατί τα λόγια είναι πράξεις, για να κολυμπήσουμε στον ωκεανό των ιστοριών, να περπατήσουμε σε μυθικά μονοπάτια, να συνομιλήσουμε με δράκους και ήρωες, ταξιδιώτες, ζητιάνους και εταίρες, βασίλισσες, θεούς, πλάσματα της γης και του αέρα, για να συναντήσουμε ο ένας τον άλλον…”

Διαφήμιση