Αρχική Καταστροφές WWF: Στα ύψη τα επίπεδα αποψίλωσης των δασών έως το 2030

WWF: Στα ύψη τα επίπεδα αποψίλωσης των δασών έως το 2030

0
Διαφήμιση

Έως το 2030 θα χαθούν λόγω αποψίλωσης δασικές εκτάσεις 420 εκατομμυρίων στρεμμάτων, ισοδύναμες με το μέγεθος της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μαζί προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Εάν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τα 570 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2050, σύμφωνα με τον Ροντ Τέιλορ, διευθυντή του προγράμματος παγκοσμίων δασών της WWF.

Το 80 τοις εκατό αυτών των τεράστιων απωλειών αναμένεται να σημειωθεί σε έντεκα περιοχές του πλανήτη, με βάση τις σημερινές τάσεις. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τον Αμαζόνιο, την ανατολική Αυστραλία, το Κογκό, την Ανατολική Αφρική και τον ποταμό Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τα συγκεκριμένα μέτωπα, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο αποψίλωσης, φιλοξενούν αυτόχθονες κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά τα δάση για την επιβίωσή τους, καθώς και απειλούμενα είδη όπως οι ουραγκοτάγκοι και οι τίγρεις.

Οι κύριοι λόγοι αποψίλωσης των δασών είναι η γεωργία και κτηνοτροφία, οι φυτείες σόγιας, φοινικέλαιου και άλλων προϊόντων, και η χάραξη νέων δρόμων, σύμφωνα με τη WWF. Η υπερβολική υλοτομία και η συλλογή καυσόξυλων προκαλεί επίσης την υποβάθμιση των δασών, ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα και η κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων και άλλων έργων δίνουν πρόσβαση για εκμετάλλευση σε νέες δασικές εκτάσεις.

Η WWF καλεί τις κυβερνήσεις του πλανήτη να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τις προστατευόμενες περιοχές, να δημιουργήσουν κίνητρα για τη μείωση της αποψίλωσης, και κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να απαγορεύσουν την εμπορική διάθεση προϊόντων που κατασκευάζονται από παράνομα υλοτομημένη ξυλεία.

«Η αποψίλωση των δασών πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε να αναστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο σύμβουλος για θέματα δασών της WWF, Γουίλ Άσλεϋ-Καντέλο.

Διαφήμιση