Αρχική Ειδήσεις Συναγερμός για τη φύση στην Ευρώπη από διεθνείς οργανώσεις

Συναγερμός για τη φύση στην Ευρώπη από διεθνείς οργανώσεις

0
Διαφήμιση

Τη διατήρηση, ενίσχυση και κυρίως, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση, επιδιώκει η πρωτοβουλία «Συναγερμός για τη φύση στην Ευρώπη», που οργανώνουν και προωθούν οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις BirdLife, Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, Φίλοι της Γης– Ευρώπη και WWF.

Αυτή την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί μια σε βάθος αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση. Αν στο τέλος της διαδικασίας αυτής τον Ιούνιο του 2016, η Επιτροπή καταλήξει ότι οι οδηγίες δεν πετυχαίνουν τους σκοπούς τους, ενδέχεται να κινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πλούσια επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με την οποία αυτές οι οδηγίες δουλεύουν όταν εφαρμόζονται – και πολλά παραδείγματα ότι οι οδηγίες αυτές δεν αποτελούν εμπόδιο στη σωστή οικονομική ανάπτυξη. Άρα η δική μου ερώτηση στον πρόεδρο Γιούνκερ και στον αντιπρόεδρο Τίμερμανς είναι απλή: με όλα όσα έχουμε να κάνουμε για την Ευρώπη, γιατί να αναιρέσουμε αυτές τις οδηγίες;» διερωτάται ο διευθυντής της BirdLife Ευρώπης, Άνγκελο Κασέρτα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δελτίο Τύπου της WWF Ελλάς. χάρις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φύση, η Ευρώπη έχει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το δίκτυο Natura 2000 που καλύπτει περίπου το 20% της χερσαίας και το 4% της θαλάσσιας έκτασής της. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, αν δεν υπήρχε το δίκτυο Natura 2000 – το οποίο προστατεύει περισσότερο από το 27% της ελληνικής επικράτειας – δεν θα προστατεύονταν κομμάτια της φύσης που συναποτελούν την ταυτότητα της χώρας, όπως σπήλαια, ρεματιές και παράκτιοι υγρότοποι, αλλά και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η σημερινή μέρα, 12 Μαΐου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολυετούς πανευρωπαϊκής εκστρατείας που στόχο έχει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή υποβάθμισης του πλαισίου προστασίας της φύσης και να πετύχει καλύτερη εφαρμογή και επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η κοινή διαδικτυακή πρωτοβουλία «Συναγερμός για τη φύση» (http://www.naturealert.eu/el), καλεί τους πολίτες της Ελλάδας και των υπολοίπων 27 κρατών- μελών να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/environment/consultations/nature_fitness_check_en.htm) και να διαφυλάξουν τη νομοθεσία που προστατεύει τη φύση στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η δράση συντονίζεται από τις οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και WWF Ελλάς, ενώ θα είναι προσβάσιμη μέσα από τις ιστοσελίδες:

http://www.naturealert.eu/el

http://www.wwf.gr/campaigns/keep-nature-alive

www.ornithologiki.gr/naturealert

http://www.ellet.gr/nature-alert

Η διαδικτυακή δράση «Συναγερμός για τη φύση στην Ευρώπη» επιτρέπει στους πολίτες της Ελλάδας να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τις 24 Ιουλίου 2015 και αποτελεί τη μόνη ευκαιρία της κοινής γνώμης να εκφράσει την άποψή της σε αυτή την τεχνική αξιολόγηση, σημειώνεται στο δελτίο Τύπου. «Υπερασπίζομαι τη φύση και είμαι ένα με αυτήν» διαβάζουμε σε υπότιτλο στο πρώτο βίντεο της εκστρατείας ενημέρωσης

(https://www.youtube.com/watch?v=eR37iqxrs4Y).

Ε.Δρίβα

Διαφήμιση