Αρχική Ειδήσεις Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

0
Διαφήμιση

Ολόκληρη την αρχαία πόλη της Παλμύρας στην έρημο της Συρίας κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, με τους τζιχαντιστές να έχουν εισέλθει και στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μαχητές του Ι.Κ. ελέγχουν πλέον το ήμισυ του συριακού εδάφους.

Οι τζιχαντιστές προέλασαν χθες βράδυ προς τα δυτικά στην Παλμύρα στην κεντρική Συρία και κατέλαβαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έπειτα από μάχες με τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Οι περιοχές που είχε καταλάβει μέχρι σήμερα το Ι.Κ. είναι ως επί το πλείστον αραιοκατοικημένες.

Το Παρατηρητήριο και ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχώρησαν από όλες τις θέσεις τους εντός και περιμετρικά της Παλμύρας, κυρίως από το κτήριο των μυστικών πληροφοριών του στρατού για όλη την Μπαντίγια (συριακή έρημο), το στρατιωτικό αεροδρόμιο και τη φυλακή.

Η κατάληψη της πόλης αυτής, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών, προκαλεί φόβους για την τύχη των διάσημων αρχαίων της, που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων για τις ρωμαϊκές κιονοστοιχίες και τα ταφικά μνημεία.

Η Παλμύρα θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και περιλαμβάνεται από το 1980 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το παράρτημα των υπηρεσιών Πληροφοριών του στρατού, το οποίο κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Με την κατάληψη της Παλμύρας το Ι.Κ. ελέγχει «στο εξής περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών.

Επίσης, το ΙΚ ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα.

Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Πρωτεία» στην κατανάλωση τσιγάρων η Ελλάδα! Nέα δεδομένα στο ιατρικοκοινωνικό πρόβλημα της χώρας μας
Επόμενο άρθροΕπενδυτές για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αναζητεί ο Π. Λαφαζάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ