Αρχική Ειδήσεις Μουσείο Γουλανδρή: Δημιούργησε το πρόγραμμα «Το Μήνυμα της Θάλασσας»

Μουσείο Γουλανδρή: Δημιούργησε το πρόγραμμα «Το Μήνυμα της Θάλασσας»

0
Διαφήμιση

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αφιερωμένο στη μελέτη και προστασία της Ελληνικής Φύσης, ασχολείται με τα καίρια θέματα που αφορούν το αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον.

Η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά αντικείμενα απασχολεί έντονα την παγκόσμια κοινότητα, ως μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές του 21ου αιώνα. Tα πλαστικά είναι ανθεκτικά υλικά και η διάσπασή τους είναι εξαιρετικά αργή. Ορισμένα αντέχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον για δεκαετίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια.

Το 2014 ομάδα ερευνητών υπολόγισε ότι περίπου 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που ζυγίζουν 268.940 τόνους επιπλέουν στις θάλασσες του κόσμου. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει τεράστια σημασία, καθώς η επιβάρυνση έχει άμεση επίπτωση στα οικοσυστήματα, στους οργανισμούς, αλλά και στη ζωή και την ευημερία του ανθρώπου. Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι άμεση.

Για το σκοπό αυτό το Μουσείο δημιούργησε το Πρόγραμμα «Το Μήνυμα της Θάλασσας», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ερευνητικό Πρόγραμμα PERSEUS (FP7), καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη MIO-ECSDE (MARLISCO) , την οργάνωση Plastic Pollution Coalition και το Drifters Project των ΗΠΑ.

Τα τρία τέταρτα της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτονται με νερό. Υπολογίζεται ότι το 97,3% του νερού της υδρόσφαιρας κατανέμεται στους ωκεανούς και τις θάλασσες και το 2,7% στις ηπείρους. Οι υδάτινες μάζες συνδέονται και αλληλεξαρτώνται, δεν χωρίζονται με φράγματα, είτε είναι στην ξηρά είτε στους ωκεανούς. Ένα πλαστικό σκουπίδι που αφήνει κάποιος σε μια πηγή στην κορυφή ενός βουνού, μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις με το νερό των ποταμών και να καταλήξει στη θάλασσα.

Μέσα από την ενημέρωση και την κινητοποίηση της κοινωνίας, ο κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι: «κανένα πλαστικό να μην καταλήγει ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον». Όλοι μαζί, άτομα, ομάδες και κράτη οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το σύνθετο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά αντικείμενα.

«Ελάτε μαζί μας να στείλουμε παντού «το μήνυμα της θάλασσας….ούτε ένα πλαστικό στο νερό!».

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με 17.000 χιλιόμετρα μήκος ακτών και χιλιάδες νησιά, με πλούσια βιοποικιλότητα και σπάνια είδη φυτών και ζώων, η προστασία από τη θαλάσσια ρύπανση είναι ζωτικής σημασίας. Η χώρα μας είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα από αρχαιοτάτων χρόνων.

«Οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες από μνήμες που συνδέονται με την παρουσία και τις δραστηριότητες του ανθρώπου επί χιλιάδες χρόνια. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν έκφραση ζωής και επικοινωνίας.

Η ελληνική θάλασσα, και ιδιαίτερα η θάλασσα του Αιγαίου, απετέλεσε τη μεγάλη αρτηρία: απέραντες ακτές, μικροί και μεγάλοι κόλποι, χερσόνησοι, βαθιές διεισδύσεις, και άπειρα νησιά σχηματίζουν γέφυρες και σταθμούς στη διακίνηση της ζωής. Επί χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι, ζώα, πλοία, ιδέες, τέχνες διεκινούντο μέσα και έξω από το χώρο του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα η θάλασσα είχε τη δική της ζωή. Ένας πλούσιος βιολογικός κόσμος κυκλοφορούσε στην επιφάνεια, στις ακτές, στα βάθη, στα νησιά και στα αρχιπέλαγά της……

Το Μουσείο θα συμβάλει θετικά στην επισήμανση της ευθύνης μας για την διατήρηση του μοναδικού αυτού βιολογικού θησαυρού».

Το Πρόγραμμα «Το μήνυμα της Θάλασσας» περιλαμβάνει: Έκθεση (εικαστική και επιστημονική), σειρά εκδηλώσεων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων στους χώρους και στον κήπο του Μουσείου.

Έκθεση

Η Εικαστική Έκθεση έγινε σε συνεργασία με δύο οργανώσεις των ΗΠΑ την Plastic Pollution Coalition της Dianna Cohen και το Drifters Project της Pam Longobardi, με έργα που έχουν δημιουργήσει από πλαστικά αντικείμενα Η Επιστημονική Έκθεση έγινε σε συνεργασία με

1. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ερευνητικό Πρόγραμμα PERSEUS (FP7), καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Περιλαμβάνει τα τελευταία αποτελέσματα των ερευνητών για τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά αντικείμενα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ελληνική θάλασσα.

2. Το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) με την Έκθεση για τα θαλάσσια απορρίμματα που στήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARLISCO (MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility). Η Έκθεση εστιάζει στα κύρια αίτια των θαλάσσιων απορριμμάτων, τις επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή, στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο και θέτει το βασικό ερώτημα: Μπορώ να είμαι μέρος της λύσης;

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

  • 9 Μαΐου, Σάββατο, εγκαίνια Εικαστικής και Επιστημονικής Έκθεσης
  • 10 Μαΐου, Κυριακή, εκπαιδευτικά/ψυχαγωγικά προγράμματα
  • 17 Μαΐου, Κυριακή, Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και ποικίλα εκπαιδευτικά/ψυχαγωγικά προγράμματα, δωρεάν είσοδος
  • 24 Μαΐου, Κυριακή, εκπαιδευτικά/ψυχαγωγικά προγράμματα
  • 5 Ιουνίου, Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δωρεάν είσοδος
  • 6 Ιουνίου, Σάββατο, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά: Παρόν και Μέλλον» με ομιλητές Έλληνες και ξένους επιστήμονες διεθνούς φήμης :
  1. Dr. Francois Galgani, ο διεθνούς φήμης Γάλλος Βιολόγος Ωκεανογράφος, ειδικός για τη ρύπανση των θαλασσών από μικροπλαστικά (IFREMER – Γαλλία)
  2. Δρ. Ευάγγελος Παπαθανασίου, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Συντονιστής Ερευνητικού Προγράμματος PERSEUS (FP7).
  3. Καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, Τμήματος Χημείας Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  4. Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  5. Επικ. Καθ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Τμήματos Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
  6. Δρ. Χριστίνα Ζέρη, κύρια Ερευνήτρια, ΕΛΚΕΘΕ
  • 7 Ιουνίου, Κυριακή, εκπαιδευτικά/ψυχαγωγικά προγράμματα
  • 14 Ιουνίου, Κυριακή, εκπαιδευτικά/ψυχαγωγικά προγράμματα

Καλοκαιρινή εκδήλωση στον κήπο του Μουσείου. Η βραδιά περιλαμβάνει προβολές, καθιστό δείπνο, μουσική και σύντομες παρουσιάσεις.

Διαφήμιση