Αρχική Καινοτομία Μέτρια η παρουσία της Ελλάδας στις καινοτόμες χώρες της ΕΕ

Μέτρια η παρουσία της Ελλάδας στις καινοτόμες χώρες της ΕΕ

0
Διαφήμιση

Στην κατηγορία των «μέτρια καινοτόμων» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα, η οποία και το 2014 βρέθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι εθνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας κατατάσσουν τη χώρα μας στην 21η θέση μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard 2015 που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης της καινοτομίας στην Ελλάδα μειώθηκε, με όλους τους επιμέρους δείκτες -πλην ενός- να βρίσκονται κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο. Αντίθετα, πιο καινοτόμα χώρα της ΕΕ αναδείχτηκε η Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία και η Γερμανία.

Συνολικά το γενικό επίπεδο καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερό το 2014, ωστόσο η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τις ανάλογες δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των καινοτόμων επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι καινοτομίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Innovation Scoreboard 2015, το 2014 συνολικά 15 κράτη-μέλη της ΕΕ βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας, ενώ 13 χώρες επιβράδυναν τους ρυθμούς τους.

Μάλιστα, η Ελλάδα έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 13 χωρών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται επίσης η Ρουμανία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Ισπανία, ενώ στον αντίποδα βελτίωση σημείωσαν η Μάλτα, η Λετονία καθώς και η Βουλγαρία.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα κάνει βήματα σύγκλισης με την Ευρώπη, ωστόσο αυτά δεν είναι αρκετά για να την αποσπάσουν από την κατηγορία των μέτρια καινοτόμων χωρών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνοίγει τις πύλες του το 2ο «Open House Athens»
Επόμενο άρθρο25 Χρόνια Μουσείο ΟΤΕ: Εκδηλώσεις για τη διεθνή ημέρα μουσείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ