Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Καθάρισε το σημαντικότερο σπίτι της Μεσογειακής φώκιας η WWF

Καθάρισε το σημαντικότερο σπίτι της Μεσογειακής φώκιας η WWF

0
Διαφήμιση

Δώδεκα ώρες σκληρής δουλειάς, 3 σκάφη, 32 εθελοντές και πολύ κέφι χρειάστηκε για να καθαρίσει 10 παραλίες της Γυάρου και να προσφέρει ένα ασφαλές σπίτι στον πιο σημαντικό πληθυσμό μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το μικρό αυτό νησί, γνωστό ως τόπος εξορίας άλλων εποχών, αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια της απειλούμενης Monachus monachus, αφού φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ το … 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της.

Η προστασία αυτού του μοναδικού καταφυγίου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, είναι ακριβώς ο στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 17 Μαΐου, ο καθαρισμός των παραλιών, με τη συμμετοχή της ομάδας πεδίου του WWF Ελλάς και πολλών εθελοντών.

«Κάθε χρόνο συσσωρεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα μια πληθώρα απορριμμάτων στις παραλίες του νησιού. Αλιευτικά εργαλεία, σακούλες, σίδερα και πάσης φύσεως πλαστικά αποτελούν απειλή για τις φώκιες που χρησιμοποιούν τις παραλίες για να ξεκουραστούν και να θηλάσουν τα μικρά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η σημερινή δράση είναι τόσο σημαντική για τον σκοπό του προγράμματός μας. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες. Σήμερα ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο δήλωσε ο Χρήστος Παπαδάς επικεφαλής της ομάδας πεδίου ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE του WWF Ελλάς.

Η αποστολή ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας την Κυριακή από το λιμάνι της Ερμούπολης. Συνολικά χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες, 32 ζευγάρια χέρια, 3 σκάφη και πολύ κέφι και όρεξη για να καθαριστούν 10 παραλίες από τα πάσης φύσεως απορρίμματα που είχαν συσσωρευτεί στις παραλίες. Στη συνέχεια τα απορρίμματα θα μεταφερθούν στη Σύρο όπου και θα τα παραλάβει ο δήμος Σύρου.

Για τη συγκεκριμένη αποστολή, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε με τη Μεσόγειος SOS και την εκστρατεία medsoscleanup.gr, ενώ συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου, μέλη του Ομίλου Φουσκωτών, βαθμοφόροι πρόσκοποι αλλά και φοιτητές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων με δική τους πρωτοβουλία. Όλοι απέδειξαν την ευαισθησία τους στον μοναδικό μας θαλάσσιο πλούτο και προσέφεραν εθελοντικά και με θετική διάθεση τις υπηρεσίες τους.

«Θα ήθελα εκ μέρους του προγράμματος να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας μοναδικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου. Αυτό το όραμα άλλωστε δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιηθεί, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», συμπλήρωσε ο Συντονιστής του προγράμματος Δρ. Σπύρος Κοτομάτας.

Η Γυάρος, η οποία το 2011 εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, φιλοξενεί τον σημαντικότερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο, καθώς και υποθαλάσσιους προστατευόμενους οικότοπους σημαντικούς για το είδος, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες. Η προστασία του πολύ σημαντικού αυτού θαλάσσιου πλούτου, είναι και ο στόχος του προγράμματος μέσω της δημιουργίας ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.

Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr

Διαφήμιση