Αρχική Ειδήσεις Κατασκεύασαν υποβρύχιο ρομπότ μαθητές της Θεσσαλονίκης

Κατασκεύασαν υποβρύχιο ρομπότ μαθητές της Θεσσαλονίκης

0
Διαφήμιση

Υποβρύχιο ρομπότ που κατασκεύασαν μόνοι τους μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, ακτινογράφησε την κατάσταση στο θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού Κόλπου προσφέροντας αξιόλογα στοιχεία για την ποιότητα του νερού αλλά και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται με την χρήση της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο 20 μαθητές Γυμνασίου του Ελληνικού Κολλεγίου υπό την καθοδήγηση τριών εκπαιδευτικών έγιναν περιβαλλοντολόγοι αναλύοντας θέματα οικολογίας, αειφορίας , βιολογίας , ρύπανσης των νερών, ρομποτικής και πληροφορικής. Εκείνο όμως που απόλαυσαν περισσότερο-όπως λένε οι ίδιοι – είναι όλη αυτή η διαδικασία της παραλαβής ,σχεδίασης και συναρμολόγησης του υποβρύχιου ρομπότ (Hydrobot) το οποίο πόντισαν τελικά στην θάλασσα του Θερμαϊκού για να δουν αν μπορεί να δουλέψει κάτω από το νερό και να φέρει στην επιφάνεια δεδομένα από το βυθό.

«Η βιωματική μάθηση αποτελεί τη βασική προτεραιότητα σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είδαμε στην πράξη ότι με το πρόγραμμα αυτό που υλοποιεί το Ελληνικό Κολέγιο ,ότι οι μαθητές μαθαίνουν αποτελεσματικότερα όταν συμμετέχουν στην δράση .Στην προκειμένη περίπτωση κλήθηκαν να συναρμολογήσουν ένα Hydrobot , να το δοκιμάσουν να προχωρήσουν στην καθέλκυσή του στο νερό και τελικά με την χρήση του να συλλέξουν δεδομένα για την αξιολόγηση της ποιότητας του νερού στις ακτές της ανατολικής Θεσσαλονίκης» επισημαίνουν στον απολογισμό της περιβαλλοντικής δραστηριότητας του σχολείου οι εκπαιδευτικοί Λ.Παπαδιαμαντοπούλου, Ι.Λιαρής και Δ.Τσιόκας.

«Μέσα από την διαδικασία αυτή», προσθέτουν οι εκπαιδευτικοί, «οι μαθητές παράλληλα με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αποκτούν σημαντικές ικανότητες σχετικές με τον μηχανολογικό σχεδιασμό κι έρχονται σε επαφή με τους χώρους της ναυπηγικής, της μηχανολογίας, της ωκεανογραφίας και της θαλάσσιας βιολογίας και μπορούν να ανακαλύψουν ευκαιρίες για μια συναρπαστική ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία» .

Με την συναρμολόγηση – καθέλκυση κι ανάλυση των δεδομένων, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας Go Green του Ελληνικού Κολεγίου ολοκλήρωσαν όλο τον σχεδιασμό του πρωτότυπου προγράμματος θαλάσσιας ρομποτικής στο οποίο συμμετείχαν και φέτος πολλά σχολεία της χώρας κι έχει φέρει στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT).

Τα πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου και έχει ως βασικό του στόχο, μέσα από κατασκευή του τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle) να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμη, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους. Το πρόγραμμα Hydrobot έχει υιοθετηθεί από σχολεία των ΗΠΑ, της Γαλλίας ,της Κύπρου ,της Ελλάδας και στο Ελληνικό Κολέγιο οι μαθητές συμμετέχουν με ενθουσιασμό.

Σκοπεύοντας στην διάχυση του περιβαλλοντικού της μηνύματος στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα , η ομάδα Go Green παρουσίασε τα αποτελέσματά της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας και πήραν μέρος ομάδες από 50 σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Διαφήμιση