Αρχική Καινοτομία Καινοτόμος υπηρεσία «ΑΙ4B» για την αξιοποίηση της βιομάζας

Καινοτόμος υπηρεσία «ΑΙ4B» για την αξιοποίηση της βιομάζας

0
Διαφήμιση

Το ΑΙ4Β (www.ai4b.gr) είναι μία καινοτόμα υποδομή πληροφοριακών συστημάτων, που έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποτελεσματική αξιοποίηση της βιομάζας, μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα καινοτομική υποδομή ΑΙ4B.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που έχει αναπτύξει μια μεγάλη εγχώρια ερευνητική κοινοπραξία, με συντονιστή το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων-ΙΠΣΥ του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο AI4B, θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν στοιχεία (ποσότητες, τύπος, τοποθεσία, κόστος διακίνησης κ.α.) για τη βιομάζα που παράγουν ή αναζητούν, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν αγοραστές ή πωλητές αντίστοιχα, ανάλογα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει.

Η συστηματική εκμετάλλευση του μεγάλου δυναμικού βιομάζας που διαθέτει η χώρα μας, θεωρείται σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Η υποδομή ΑΙ4Β παρέχει υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη δημιουργία εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας και ανιχνεύουν εναλλακτικές δυνατότητες επεξεργασίας και διάθεσής της.

Αποσκοπεί στη δημιουργία συμβιωτικών δικτύων από παραγωγούς και χρήστες βιομάζας και στην καθιέρωση οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της βιοενέργειας.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο ανάπτυξης, το AI4B ήδη συλλέγει και διαθέτει ανοιχτά δεδομένα για την προσφορά της βιομάζας σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο ερευνητικό έργο ΑΙ4Β (Υποδομές Πληροφορικής για τη Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικών Αλυσίδων σε Συμβιωτικά Δίκτυα Βιοενέργειας με Υπηρεσίες Λογοδοσίας – Δράση «Συνεργασία»/ΕΠΑΝ ΙΙ), που συντονίζει το ΙΠΣΥ/ΕΚ “Αθηνά”, συμμετέχουν επίσης οι εξής φορείς: ΕΜΠ-Τμήμα Χημικών Μηχανικών, ΚΑΠΕ, Ερατοσθένης Μελετητική ΑΕ, TERO ΕΠΕ, TWIN NET Πληροφοριακά Συστήματα Ε.Π.Ε. Αναπτυξιακή Τρικάλων Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ και Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Α.Α.Ε.

Το ΑΙ4B θα παρουσιασθεί επισήμως για πρώτη φορά στο πλαίσιο του πρώτου επιστημονικού φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Science Festival) στις 14-17 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις της Ηelexpo.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τις δυνατότητες της υποδομής AI4B και να ενημερωθούν από την ερευνητική ομάδα του ΙΠΣΥ, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 16:00, στον χώρο του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» (Περίπτερο 8 ΔΕΘ).

Διαφήμιση