Από τα συρτάρια ανέσυρε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την «ξεχασμένη» μελέτη για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, την οποία έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου ως σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Στο σχετικό κείμενο προβλέπεται η οργάνωση της έκτασης ως πάρκου αναψυχής, η διάσωση και απόδοση των 49 κτιρίων που βρίσκονται εντός αυτής στο κοινό με ελκυστικές χρήσεις και η εκμετάλλευση της έκτασης ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης στο Τατόι είχε ανατεθεί από τον Οργανισμό Αθήνας σε ομάδα επιστημόνων το 2011 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2012. Έκτοτε παρέμενε αναξιοποίητη στα συρτάρια του τότε υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και νυν υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Η ΚΥΑ προβλέπει την προστασία και ανάδειξη των 23.550 στρεμμάτων από τα 42.000 συνολικά στρέμματα του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, καθιερώνει την ιστορική του διάσταση και το καθιστά περιαστικό χώρο περιπάτου, άθλησης και αναψυχής. Καθορίζονται όροι πυροπροστασίας και ασφάλειας του χώρου, η αποκατάσταση των 49 κτιρίων του κτήματος και η οργάνωση των χώρων αναψυχής με εστιατόρια, πωλητήρια κ.λπ. προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Προβλέπεται ακόμη η αναβίωση παραδοσιακών καλλιεργειών με βιολογικό προσανατολισμό.
Έχει σημασία να τονιστεί ότι το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή των παλαιών ανακτόρων σε μουσείο, με συνοδευτικές χρήσεις (όπως γραφεία, πωλητήριο, καφέ – εστιατόριο, αίθουσα συνεδριάσεων). Οι χρήσεις που προτείνονται από το εν λόγω σχέδιο συναντούν την έντονη αντίδραση του Συλλόγου «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου». Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Κουτσαβλής, «μια από τις βασικές μας διαφωνίες είναι η ύπαρξη τουλάχιστον πέντε χώρων εστίασης. Αν συμβεί αυτό, το Τατόι από ιστορικός τόπος θα μετατραπεί σε καφετέρια και ταβέρνα. Πρόκειται για βάναυση εμπορική εκμετάλλευση του χώρου και μάλιστα χωρίς κανένα όραμα».
«Σαθρό οικοδόμημα»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου θίγει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλους τους προτεινόμενους σχεδιασμούς. «Προτείνονται χρήσεις σε ζώνες προστασίας οι οποίες δεν προβλέπονται από τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν την προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Εάν δεν υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όλο το οικοδόμημα είναι σαθρό και κινδυνεύει να προσβληθεί στη Δικαιοσύνη», υπογραμμίζει. Αναφέρει χαρακτηριστικά την πρόταση που αφορά τη δημιουργία ειδικής γεωργικής ζώνης «σε περιοχή όπου τα προεδρικά διατάγματα δεν επιτρέπουν τη δημιουργία στάβλων και αγροτικών αποθηκών.»
Το μοναδικό σημείο στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, υπουργείο Πολιτισμού και Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου) είναι η χρήση της πρώην βασιλικής κατοικίας. Όλοι συμφωνούν με τη μετατροπή της «σε μουσείο που θα αναφέρεται στην ιστορία του κτήματος».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος