Αρχική Ειδήσεις H Τράπεζα Πειραιώς πώλησε της Piraeus Bank Egypt στην ΑΒΚ

H Τράπεζα Πειραιώς πώλησε της Piraeus Bank Egypt στην ΑΒΚ

0
Διαφήμιση

H Τράπεζα Πειραιώς κατέληξε σε οριστική συμφωνία με την Al Ahli Bank of Kuwait K.S.C.P. («ABK») για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής (98,5%) που κατέχει στη θυγατρική της στην Αίγυπτο Piraeus Bank Egypt S.A.E. («PBE»).

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου και τις λοιπές εποπτικές αρχές Αιγύπτου, Ελλάδας και Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

H ABK συμφώνησε στην καταβολή τιμήματος $150 εκατ για το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην PBE (1,5 φορές τα ίδια κεφάλαια της PBE στις 31 Δεκεμβρίου 2014). Ως μέρος της συμφωνίας, η ABK συμφώνησε επίσης στην απόκτηση, στην ονομαστική τους αξία, δανείων της μητρικής ύψους $23 εκατ, τα οποία σχετίζονται με τις δραστηριότητες στην Αίγυπτο.

Η συναλλαγή βελτιώνει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς:

  • αυξάνει το δείκτη CET-1 κατά περίπου 30 μ.β. (pro-forma στοιχεία 31 Μαρτίου 2015),
  • ενισχύει τη ρευστότητα του Ομίλου κατά περίπου €200 εκατ.

Η υπογραφή της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς κατάληξης της διαδικασίας ελέγχου (due diligence) και των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΑΒΚ και εντάσσεται στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος δήλωσε σχετικά με τη συναλλαγή: «H επιτυχής έκβαση της πώλησης της Piraeus Bank Egypt υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας προς τους μετόχους μας, όντας απολύτως ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Η συναλλαγή αποτυπώνει εύλογη αποτίμηση για τη θυγατρική μας, ενισχύοντας τον κεφαλαιακό δείκτη του Ομίλου, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα ρευστότητα. Είναι υποχρέωσή μας τώρα να επικεντρωθούμε στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τους πελάτες και τους συναδέλφους στην Αίγυπτο που κατέστησαν την παρουσία μας ισχυρότερη στην πορεία των δέκα τελευταίων ετών».

Η Mediobanca ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοικονομικός σύμβουλος και η Norton Rose Fulbright ως νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή.

PΒΕ

Ιδρυθείσα το 1978 και με έδρα το Κάιρο, η PBE δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Αίγυπτο, προσφέροντας ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και πελάτες λιανικής, τόσο σε τοπικό νόμισμα όσο και σε συνάλλαγμα.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, η PBE είχε σύνολο ενεργητικού €1,0 δισ., δάνεια μετά από προβλέψεις €0,5 δισ., σύνολο καταθέσεων €0,9 δισ. και ίδια κεφάλαια €91 εκατ (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 14% υπό Βασιλεία ΙΙ, όπως έχει υιοθετηθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου). Η PBE απασχολεί περίπου 1.250 άτομα και διαθέτει 39 καταστήματα.

ABK

Ιδρυθείσα το 1967, η ΑΒΚ είναι κορυφαία εμπορική και λιανική τράπεζα στο Κουβέιτ, με χρηματιστηριακή αξία που υπερβαίνει τα $2,0 δισ., σύνολο ενεργητικού $11,9 δισ., δάνεια μετά από προβλέψεις $8,3 δισ. και καταθέσεις πελατών $6,6 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η ΑΒΚ έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση με ίδια κεφάλαια ύψους $1,9 δισ. και δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) 22,7%. H ABK αξιολογείται από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης, με αξιολόγηση Α+ και Α2 από τους οίκους Fitch και Moody’s αντίστοιχα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκ δεξιών ακούμε καλύτερα…
Επόμενο άρθροΔοκιμαστικές συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια ρεκόρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ