Αρχική Ειδήσεις Έκκληση Ολάντ – Μέρκελ για μία δεσμευτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Έκκληση Ολάντ – Μέρκελ για μία δεσμευτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Έκκληση για μία «φιλόδοξη, συνολική και δεσμευτική» συμφωνία για την κλιματική αλλαγή απηύθυναν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Βερολίνο με σκοπό την προετοιμασία της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι “σταθερά αποφασισμένες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να συναφθεί, στα τέλη του έτους στο Παρίσι, μία φιλόδοξη, συνολική και δεσμευτική συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα”, αναφέρουν οι δύο ηγέτες σε κοινή διακήρυξη.

“Εμείς, οι βιομηχανικές χώρες, έχουμε συμβάλλει, στη διάρκεια των χρόνων, πολύ γενναία στην υπερθέρμανση του πλανήτη”, υπογραμμίζεται σε μία ομιλία της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία αποκαλεί “πράξη δικαιοσύνης” τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό.

“Έχουμε την υποχρέωση να επιτύχουμε”, ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, λέγοντας ότι “μένει λίγος χρόνος, πολύ λίγος χρόνος” πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Τους δύο ηγέτες, που μιλούσαν κατά τη δεύτερη ημέρα του “διαλόγου του Πέτερσμπεργκ” στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι 35 χωρών, υποδέχθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, στο κέντρο του Βερολίνου, δεκάδες οικολόγοι διαδηλωτές με συνθήματα όπως “Σταματήστε τον άνθρακα, προστατέψτε το κλίμα”.

Από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο φόρουμ αυτό, η Greenpeace έφτιαξε μια μικρογραφία του Πύργου του Άιφελ στον έλικα μιας ανεμογεννήτριας, για να διεκδικήσει το πέρασμα κατά “100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τώρα έως το 2050”, που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας.

Από την πλευρά τους, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγγελα Μέρκελ σχεδίασαν το περίγραμμα μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα η οποία έχει σκοπό να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας πλανήτη σε 2 βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

“Οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη μπορούν να ελπίζουν ότι θα επιτύχουμε ταυτόχρονα την προστασία του κλίματος και την προσωπική ευημερία”, υποσχέθηκε η Μέρκελ, ενώ ο Ολάντ χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή “μία απειλή, αλλά επίσης μία σημαντική ευκαιρία για να επενδύσουμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης”,

Σύμφωνα με τους ίδιους, αν η Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP 21) καταλήξει [σε αποτέλεσμα], το κείμενο θα πρέπει να περιλαμβάνει “μία ριζική ανατροπή των επενδύσεων στις υποδομές και στις τεχνολογίες με περιορισμένη χρήση άνθρακα και μία χρήση των εδαφών που θα σέβεται το κλίμα”.

Ο διάλογος του Πέτερσμπεργκ, μία άτυπη συνάντηση για το κλίμα που ξεκίνησε το 2010 από την Άγγελα Μέρκελ έπειτα από την αποτυχία της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης το 2009, αποτελεί “ένα σημαντικό στάδιο καθ’ οδόν” προς τη COP 21, είχε δηλώσει χθες ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

“Προς το παρόν έχουμε μόνο 37 χώρες”, που ανακοίνωσαν την εθνική συνεισφορά τους, δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ. “Θα πρέπει να καταθέσετε τη συμβολή σας το ταχύτερο δυνατό” πριν από το όριο της 30ής Οκτωβρίου, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στις άλλες χώρες.

“Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν από το Παρίσι”, επέμεινε, καλώντας τους “γενικούς” να φέρουν σε πέρας “την εργασία για τα ουσιώδη, τους στόχους και τη δέσμευση” προτού αναθέσουν στους “ειδικούς” τη διευθέτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας αυτής, για την οποία ελπίζει ότι θα είναι “γρήγορη”, “σαφής” και “θα κινητοποιεί”.

Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να μειώσει έως το 2020 κατά 40% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 1990. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει μία ταυτόσημη δέσμευση με ορίζοντα το 2030. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές παγκοσμίως, υποσχέθηκαν από την πλευρά τους να μειώσουν από 26% έως 28% τις εκπομπές αερίων έως το 2025 σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 2005.

Διαφήμιση