Αρχική Ειδήσεις Εκδηλώσεις στα Μουσεία για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Εκδηλώσεις στα Μουσεία για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

0
Διαφήμιση

Πόσο σημαντικά είναι τα μουσεία; Τόσο ώστε να έχουν τη δική τους Διεθνή Ημέρα γιορτής, που είναι η 18η Μαΐου. Από το 1977, λοιπόν, οπότε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε τον θεσμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τα μουσεία όλου του κόσμου έχουν την τιμητική τους, διοργανώνοντας μια σειρά από εκδηλώσεις, ελεύθερες για το κοινό, γύρω από μια συγκεκριμένη θεματολογία.

Φέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάγκη για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική και σπάταλη, πιο συνεργατική, που χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους με σεβασμό ως προς τα οικοσυστήματα.

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο καθώς έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μία κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, που με την ευκαιρία του εορτασμού αποφάσισε για φέτος τιμώμενο μουσείο να είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων.

Έτσι, τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο παραπάνω μουσείο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, που θα πλαισιωθεί από προβολή ταινίας σχετικής με το Γκάζι, περιήγηση στους χώρους του μουσείου και συναυλία.

Παράλληλα, σε μουσεία και ιδρύματα όλης της χώρας έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις για το διάστημα από 2 Μαΐου έως 5 Ιουνίου με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και πολλά ακόμα.

Διαφήμιση