Αρχική Καταστροφές Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη Ναυτιλία στο μέλλον

Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη Ναυτιλία στο μέλλον

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 50-250% αναμένεται η αύξηση των ρύπων της ναυτιλίας μέχρι το 2050, ποσό που θα συμβάλει σε επίπεδο της τάξης του 6-15% των ρύπων παγκοσμίως όπως επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Ράπτης από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία 45 περιβαλλοντικών οργανώσεων Transport and Environment σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

«Δεν είναι απόφαση των ειδικών για το αν η ναυτιλία θα μειώσει τους ρύπους της. Είναι μία δημοκρατική απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας η ναυτιλία να αποτελέσει κομμάτι της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών κατά 40%, μέχρι το 2030. Όπως έγινε γνωστό από την Πατρίτσια Χάιντεγκερ από την ΜΚΟ “Shipbreaking Platform”, η ΕΕ προτίθεται να δημιουργήσει ένα πλαίσιο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους πλοιοκτήτες να ανακυκλώνουν τα πλοία εντός της ΕΕ αντί να τα διαλύουν.

Δράσεις έτσι ώστε η ναυσιπλοΐα να μην ισούται με μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της οικολογικής ζημιάς, η απώλεια των κοντέηνερ εντός των θαλασσίων υδάτων, ο ανθρώπινος παράγοντας, μέτρα για την απόκτηση σημαίας και η αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων» πρότεινε η Αντίδια Τόρες από την ΜΚΟ “Surfrider Foundation”

Greenpeace-Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Για σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση των υδάτων και του αέρα, με άμεσες συνέπειες όχι μόνο στο οικοσύστημα, αλλά και στον τουρισμό, την οικονομία και τον άνθρωπο εξαιτίας της ναυτιλίας έκανε λόγο η κα ‘Αντζελα Λάζου από την Greenpeace. «Η ναυτιλία να αναλάβει τις ανάλογες ευθύνες για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας ότι απαιτείται ένα πλαίσιο στη λογική της πρόληψης της μόλυνσης και όχι της ρύθμισης.

Η κα Λάζου ανέφερε ότι απαιτείται η εφαρμογή της έκθεσης Transport White Paper, η οποία προβλέπει μείωση κατά 40% των ρύπων της ναυτιλίας μέχρι το 2050, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2005. «Υπάρχουν δυνάμεις για μία πράσινη ναυτιλία. Οφέλη για την ίδια την ναυτιλία, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, την απασχόληση, ακόμα και την έρευνα και την καινοτομία», διαπίστωσε ο Νίκος Χρυσόγελος εκπρόσωπος του Δικτύου Μεσόγειος SOS και πρόεδρος ΚΟΙΝΟΣΕΠ.

Η ανακύκλωση σκαφών και όχι η διάλυσή τους μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τη βιομηχανία, αλλά και να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στα ναυπηγία, όπως είπε, γεγονός που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αλλάξει στρατηγική και να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τα θέματα ναυτιλίας, μέσω του «πράσινων» λιμανιών και των υποδομών.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων επιστημονικών πρακτικών για τις μετατροπές των πλοίων, αλλά και την χρήση καθαρότερων καυσίμων. Οι προτάσεις που αναδείχθηκαν στο συνέδριο ήταν η θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού πλαισίου σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την πρόληψη της επιβάρυνσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο μία βιώσιμη ναυτιλία.

Τέλος, η «ποιότητα των θαλασσών και των ακτών αποτελεί τη θεμέλιο λίθο στην οποία στηρίζουμε την οικονομία μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, χαρακτηρίζοντας ως βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη την κινητήρια δύναμη για τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑυστηρό όριο οι 4 καφές εσπρέσο την ημέρα!
Επόμενο άρθροΕντοπίστηκε ναυάγιο βυζαντινού πλοίου του 10ου αιώνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ