Αρχική Ειδήσεις WWF: Στα 24.000 δισ. δολάρια η αξία των ωκεανών μας

WWF: Στα 24.000 δισ. δολάρια η αξία των ωκεανών μας

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μία μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) οι ωκεανοί σε όλο τον κόσμο έχουν μία αξία που εκτιμάται σε 24.000 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που αντιστοιχεί στον πλούτο που παράγεται από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Ωστόσο, προειδοποιεί το WWF, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην Ελβετία, η υπερεκμετάλλευση των ωκεανών, η κακή διαχείρισή τους και οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν μία όλο και μεγαλύτερη απειλή για αυτόν τον οικονομικό πλούτο.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση προβάλλει έναν «συνετό υπολογισμό» 24.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αξία των ωκεανών του πλανήτη.

Οι ωκεανοί προκαλούν κάθε χρόνο μία οικονομική επίδοση που εκτιμάται στα 2.500 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που τους τοποθετεί στην κατάταξη των δέκα χωρών που έχουν το μεγαλύτερο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) παγκοσμίως.

Πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες (17.400 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), την Κίνα (10.400 δισεκ. δολάρια), την Ιαπωνία (4.800 δισεκ. δολάρια) τη Γερμανία (3.800 δισεκ. δολάρια), τη Γαλλία (2.900 δισεκ. δολάρια), τη Βρετανία (2.900 δισεκ. δολάρια), τη Βραζιλία (2.200 δισεκ. δολάρια), την Ιταλία (2.100 δισεκ. δολάρια), τη Ρωσία (2.100 δισεκ. δολάρια) και την Ινδία (2.000 δισεκ. δολάρια).

Το WWF βασίζεται για τις εκτιμήσεις αυτές στη νέα έκθεση «Αναζωογονώντας την Οικονομία των Ωκεανών» που επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Παγκόσμιας Αλλαγής» του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ (Αυστραλία) και με το συμβουλευτικό γραφείο “Boston Consulting Group”.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, πάνω από τα δύο τρίτα της ετήσιας οικονομικής αξίας των ωκεανών παράγεται από στοιχεία που εξαρτώνται άμεσα από την υγιή κατάστασή τους.

«Για να διατηρήσουμε αυτό το μάννα, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από την υπερεκμετάλλευση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», εξήγησε η Αλίς Εΐμάρ-Ντιβερνέ, ειδική στις θάλασσες και στους ωκεανούς στο WWF Ελβετίας.

Σήμερα, το ένα δεύτερο των κοραλλιών σε όλο τον κόσμο έχει ήδη εξαφανιστεί. Σύμφωνα με το WWF, οι εναπομείναντες ύφαλοι θα έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 35 χρόνια. Εξάλλου, το WWF εκτιμά πως το 90% των αλιευτικών αποθεμάτων αποτελούν ήδη αντικείμενο υπεραλίευσης ή πρόκειται να εξαντληθούν.

Από την άλλη, οι μαγκρόβιες, αυτά τα οικοσυστήματα παραθαλάσσιων ελών που συναντάμε στη ζώνη των τροπικών, καταστρέφονται με ρυθμό τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερο από τα άλλα δάση.

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα του WWF, «υπάρχει ακόμα χρόνος να αναστραφεί η τάση». Για αυτό τον σκοπό, το WWF προτείνει έναν κατάλογο οκτώ μέτρων, μεταξύ των οποίων τη συμπερίληψη των ωκεανών στους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ, καθώς και την υιοθέτηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και την υποχρέωση να ενισχυθεί η προστασία των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών.

Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση