Ακυρώνεται η δυνατότητα εγκατάστασης βιομηχανικών, μεταποιητικών και άλλων χρήσεων «που αλλοιώνουν και επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος» της παραθαλάσσιας ζώνης στην περιοχή της λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου (πρώην Λιπάσματα), και αντ’ αυτών προτείνεται η δημιουργία ενός εκτεταμένου πάρκου κοινόχρηστου πρασίνου, ύστερα από τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το προσεχές διάστημα, από το υπουργείο Παραγωγικής Ανσυγκρότησης.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, για την ευρύτερη παραλιακή περιοχή γύρω από το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, μεταξύ του επιβατικού και εμπορικού λιμένα του Πειραιά, επιφάνειας 640 στρεμμάτων, προτείνονται χρήσεις αναψυχής, καθώς και χώροι αστικού πρασίνου, εμπλουτισμένες με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.
Επίσης, πρόκειται να «εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προσπέλαση με μέσα σταθερής τροχιάς για την εξυπηρέτηση του Πειραιά, αλλά και για τη σύνδεση της περιοχής με τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας».
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, η επεξεργασία της τροπολογίας για την ανάπλαση της περιοχής έγινε από τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Γαβρίλη και την καθοριστική συμβολή του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ακυρώνοντας, στην ουσία, τις σχετικές προβλέψεις του νόμου ν. 4277/14, για την εν λόγω περιοχή, ενώ υποστηρίζεται τόσο από τον δήμο Πειραιά όσο και από όλους τους δήμους της Β’ Περιφέρειας Πειραιά.
Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής.
Ακόμη, προτείνεται η πολεοδόμηση της περιοχής, ώστε να υπαχθεί στις διατάξεις εισφορών σε γη και να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι και αναγκαίοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, που θα καθοριστούν από την πολεοδομική μελέτη, με τον μέγιστο συντελεστή δόμησης να ορίζεται σε 0,15 επί της συνολικής έκτασης.
Τέλος, προβλέπεται η προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές στις ανωτέρω χρήσεις δραστηριότητες, οι οποίες θα ανάγονται στην ιστορικότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής.
Ηλ. Ντράλλος