Αρχική Ειδήσεις Τον ήλιο για να… κυνηγούν χρησιμοποιούν οι καρχαρίες!

Τον ήλιο για να… κυνηγούν χρησιμοποιούν οι καρχαρίες!

0
Διαφήμιση

Η πρώτη του είδους της, έρευνα, αποκάλυψε ότι ο λευκός καρχαρίας, το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι του κόσμου, έχει την εντυπωσιακή ικανότητα να ακολουθεί την πορεία του ήλιου για να κυνηγάει τη λεία του.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Αυστραλίας αναλύει εμπειρικά το πώς οι λευκοί καρχαρίες εκμεταλλεύονται τον ήλιο όταν προσεγγίζουν τη λεία τους, με το να κινούνται τοποθετώντας τον ακριβώς πίσω τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό καθηγητή Τσάρλι Χούβενερς, παρατήρησε περισσότερες από 950 θηρευτικές προσεγγίσεις από 44 διαφορετικούς καρχαρίες στα νερά της νότιας Αυστραλίας.

Οι καρχαρίες προσελκύστηκαν με τη χρήση συμβατικών δολωμάτων και τόνων, και μετά από 30 μέρες η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως στις περισσότερες προσεγγίσεις τους, οι καρχαρίες τοποθετούσαν στρατηγικά τον ήλιο πίσω τους.

Σύμφωνα με τον Χούβενερς, τις μέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια οι καρχαρίες ακολουθούσαν το πρωί ανατολική κατεύθυνση και το απόγευμα δυτική, ενώ τις νεφελώδεις ημέρες δεν εμφάνιζαν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση.

«Η προσέγγιση των καρχαριών δε σημείωσε κάποια συσχέτιση με άλλους πιθανούς παράγοντες όπως το σκάφος των ερευνητών ή την κατεύθυνση των ανέμων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το διασκορπισμό της οσμής των θηραμάτων.

Αυτό ενισχύει την υπόθεσή μας πως οι καρχαρίες μπορούν να εντοπίσουν τη θέση του ήλιου και να τη χρησιμοποιήσουν ως σημείο συντονισμού της προσέγγισής τους», δήλωσε ο Χούβενερς.

«Οι καρχαρίες πιθανώς χρησιμοποιούν τον ήλιο κατά αυτόν τον τρόπο για να αυξήσουν την αντίθεση μεταξύ της λείας τους και των περιβαλλόντων υδάτων, κάνοντας την πιο ορατή. Μία άλλη εξήγηση είναι η αποφυγή θαμπώματος από την αντηλιά», πρόσθεσε ο Χούβενερς.

Διαφήμιση