Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι στην Ήπειρο, καθώς λόγω της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων χάνονται μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών.
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος», που αριθμεί 700 ενεργά μέλη, κ. Αναστάσιος Ποντίκης, κάνει έκκληση μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γεωργοί και γενικότερα οι χρήστες φυτοφαρμάκων, να τηρούν τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, καθώς επίσης να ραντίζουν τα χόρτα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, δηλαδή ώρες που τα μελίσσια είναι στις κυψέλες, ενώ παράλληλα να ενημερώνονται οι μελισσοκόμοι, 48 ώρες νωρίτερα.
Ο κ. Ποντίκης εξηγεί, πως η άνοιξη είναι η εποχή, που μεταφέρονται οι μέλισσες σε περιοχές με ανθοφορία, για παράδειγμα της πορτοκαλιάς, και υπάρχει ο κίνδυνος σε μία νύχτα να χαθεί μία περιουσία.
«Αυτό, γιατί εάν τα χόρτα κάτω από τα δένδρα, έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακο, όταν οι μέλισσες πηγαίνουν στα λουλουδάκια, εξολοθρεύονται, πεθαίνουν ακαριαίως», επισημαίνει και προσθέτει: «Αν κάποια επιζήσει, θα μεταφέρει μαζί με την γύρη το δηλητήριο στην κυψέλη, το οποίο πηγαίνει στο γόνο, με αποτέλεσμα ή να πεθάνουν τα νεογέννητα ή να προκληθούν ασθένειες με τελικό αποτέλεσμα να παράγεται μέλι προβληματικό».
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο κ. Ποντίκης και ως αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοί του στη χώρα.
Η Ομοσπονδία, όπως είπε, κινείται στην κατεύθυνση να ζητήσει βοήθεια από το αρμόδιο υπουργείο προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης. Ωστόσο, ένα μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί το Νοέμβριο του 2015, είναι μία διάταξη, σύμφωνα με την οποία εκείνος που χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα θα πρέπει να έχει το ανάλογο πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, το οποίο θα παρέχουν στον καταναλωτή όσοι παράγουν οι εμπορεύονται φυτοφάρμακα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει την σπουδαιότητα της μέλισσας, καθώς όπως υποστηρίζει, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας επικονίασης στον πλανήτη και αποτελεί τη βάση της διατροφικής πυραμίδας.
Πηγή: ΑΜΠΕ