Αρχική Ειδήσεις «Πράσινο» για δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία

«Πράσινο» για δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία

0
Διαφήμιση

Ιαπωνικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή με την οποία επιδιωκόταν να ανασταλεί η επανέναρξη της λειτουργίας των αντιδραστήρων 1 και 2 του πυρηνικού σταθμού Σεντάι, της εταιρίας Kyushu Electric Power, από ακτιβιστές που εναντιώνονται στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας και κατοίκους της περιοχής όπου βρίσκεται η μονάδα.

Το δικαστήριο υποβάθμισε τις ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια του εργοστασίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Καγκοσίμα αφορά τους δύο πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας που αναμένεται να τεθούν ξανά σε λειτουργία πολύ σύντομα, αμέσως μόλις λάβουν πιστοποιητικό ασφαλείας από τον ρυθμιστικό φορέα του τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, καθώς και το πράσινο φως των τοπικών αρχών. Η απόφαση αίρει άλλο ένα εμπόδιο για την εκ νέου δραστηριοποίηση της ιαπωνικής βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας, τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά τον Ιούνιο.

Σήμερα ουδείς από τους 48 αντιδραστήρες που διαθέτει η Ιαπωνία δεν λειτουργεί, χωρίς να λογαριάζονται οι έξι που αχρηστεύτηκαν στην καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλο ιαπωνικό δικαστήριο είχε αποφασίσει την αναστολή της επαναλειτουργίας δύο ακόμη αντιδραστήρων, των υπ’ αρ. 3 και 4 στο εργοστάσιο Τακαχάμα, καθώς έκρινε ότι τα αντισεισμικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μοιάζουν ανεπαρκή.

Η πλειονότητα των Ιαπώνων συνεχίζει να αντιτίθεται στην επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλειά τους.

Οι αντιδραστήρες του σταθμού Σεντάι, σε μια παραθαλάσσια περιοχή στη νομαρχία Καγκοσίμα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, είναι “πολύ κοντά” στην εξασφάλιση της οριστικής έγκρισης από τον ρυθμιστικό φορέα του τομέα για την επαναλειτουργία τους, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα στέλεχος του φορέα αυτού.

Διαφήμιση